Kombinat arhitekti so bili pred zanimivim izzivom: na mestu starejše stavbe, na strm teren, postaviti hišo, ki bo prilagojena na alpske pogoje, v kateri bosta lahko sobivali dve generaciji, ki se bo lepo vklapljala v tkivo idilične vasice, in ki bo varčna in energijsko učinkovita.

Štirinadstropna hiša leži na idilični lokaciji: nad njo Karavanke, pod njo idilična vasica; v bližini Finžgarjeva domačija in skozi okna razgled na ravnico in Julijske Alpe. 

Hiša je nadomestna gradnja obstoječe, starejše domačije. Njena lega in gabarit subtilno zaključujeta silhueto vasi. Čeprav je hiša po prerezu štirinadstropna, je spretno umeščena v strm teren tako, da njene višine pravzaprav sploh ne opazimo. Skoraj štiristo kvadratnih metrov površine je po prerezu razdeljenih na manjše stanovanje staršev in večje stanovanje mlade družine. 

Arhitekti so hišo postavili na ‘dve pritličji’. Prvo se odpira na vas, drugo pa na intimno dvorišče, ki ga proti vzpetini zamejuje pritlični gospodarski objekt. V prvem pritličju se nahajajo skupni prostori obeh generacij, zgornje pritličje pa deljeno na dnevno sobo družine in manjše stanovanje starih staršev. V mansardi so spalnice, ki pripadajo mladi družini. Pod napuščem strme strehe se nahajata še dva skupna ganka, ki estetsko zaključujeta geometrijo objekta. Poleg velikih steklenih odprtin ki nudijo dobro osvetljenost prostora in lep razgled na okolico, toplino v hiši poleg talnega ogrevanja ki bi z energijskega vidika popolnoma zadostovalo, zagotavljata tudi dva kamina v bivalnih prostorih, ki sta v hiši v objemu gozda nepogrešljiva.

V alpskem svetu je energijska učinkovitost na prvem mestu

Spodnji, delno vkopani etaži sta zidani in ometani, zgornji del pa je montažen in oblečen v strukturirano leseno fasado. Montažni del je izveden z Rihterjevo konstrukcijo Optimal s toplotno prehodnostjo kar 0,12 W/m2K, pri katerem je debelina zunanje stene 37,5 cm, strešne konstrukcije pa 44,5 cm. V vseh konstrukcijskih elementih je za toplotno izolacijo uporabljena kamena volna, katero odlikuje visoka požarna odpornost ter odlična toplotna in zvočna izolativnost. Vgrajeno je leseno stavbno pohištvo s prav tako visoko stopnjo izolativnosti. Steklene površine so skrbno načrtovano razporejene, tako da omogočajo zimsko pasivno ogrevanje stavbe, hkrati pa skrbijo za lep razgled na okolico in zadostno osvetljenost prostorov.

Arhitektura: Kombinat arhitekti (Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tomaž Čeligoj, Ana Grk)

Izvajalec: Rihter d.o.o.

Fotografije: Janez Marolt