Vikend v Kranjski Gori

Ko je več desetletij star vikend v Kranjski Gori postal pretesen za šestčlansko družino, se je družina odločila za gradnjo novega. Biro Plusminus30 se je na nalogo odzval z veliko mero razumevanja tradicionalne alpske gradnje in potreb družine.

0

Vikendi v slovenskih mondenih krajih so svojevrstna arhitekturna posebnost: vikendaši, ki so v naše kraje prihajali z vseh vetrov, so pri gradnji svojih drugih domov upoštevali kvalitete tradicionalne lokalne arhitekture, a so jih reinterpretirali v formi, ki je bolje ustrezala njihovim potrebam. Na Bledu so tako gradili alpske vile, v Portorožu pa italijanske; v Kranjski gori pa so kot priljubljena forma obveljale majhne gorske koče; pomanjšane različice sicer razkošnih gorenjskih domačij s strmo dvokapnico in oblilico lesa na fasadi in v interierju.

Vikend v Kranjski gori Plusminus30 arhitektov ni v tem pogledu nobena izjema. Tudi tu so arhitekti povzeli elemente tradicije, ne da bi za to žrtvovali inovativnost forme ali bogatost interierja.

Savski prodniki in leseni zatrep

V sedemdesetih letih je družina na tem mestu postavila prvi vikend. Le-ta je vseboval delno vkopano klet, na fasadi obloženo s tradicionalnimi savskimi prodniki, ter pritličje in mansardo v lesu. Nov objekt je povzel trietažno zasnovo objekta ter tradicionalne gradnike in jih reinterpretiral na svež in sodoben način.

Skoraj v celoti vkopana klet je tako obložena z gabioni, polnjenimi s savskimi prodniki. Nanjo je postavljen majhen montažen lesen objekt s strmo dvokapnico. Les ni le osnovni kontrukcijski element montažne hišice, pač pa se pojavlja tudi kot material na fasadi in v interierju. Gorenjsko posebnost, zatrep, so arhitekti reinterpretirali na zanimiv in dinamičen način, kot nesimetričen izrez v fasadi objekta.

Arhitektura: Plusminus30

Fotografije: Miran Kambič

Prejšnji članekPreproge bodo v letu 2018 obvezen dodatek za dom
Naslednji članekHiša za svobodne duhove
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: