V Mlačevem stoji hiša, topla in domačna na prvi pogled, v svojem bistvu pa racionalna in tehnološka. 3biro jo je zasnoval v proporcih, prilagojenih leseni nosilni konstrukciji, in oblekel v vlaknocementne plošče, ki jo ovijajo na najbolj obremenjenih mestih.

Na nagnjeni parceli, znotraj vaške zazidave blizu Grospulja, je biro zasnoval preprost podolgovat volumen, ki pod enotno streho združuje vse potrebne prostore, ki na skromni površini omogočajo kvalitetno bivanje petčlanske družine.

Družina Bajić se je sem preselila pred štirimi leti: pred tem so živeli v ljubljanskem blokovskem naselju. Miha Bajić je temeljito preučil možnosti, kakšno hišo bi postavili. Zanj so bila pomembna naslednja izhodišča: hiša naj bo ustrezno umeščena na zemljišče, naj bo skromna, majhna in usklajena s tradicijo tamkajšnje arhitekture.

Nastala je hiša, preprosta v tlorisu: prostori v pritličju – poleg dnevne sobe še predsoba in delovna soba – so organizirani okoli centralnega jedra s stopniščem, sanitarijami in kuhinjo. V nadstropju se jedro ponovi, okoli njega pa so nanizani spalnica in tri otroške sobe. Hiša, ki v ogrevanem delu meri le 12 x 7 m – in v celoti ne presega 130 m2 – pa je skrita pod skoraj 20-metrsko streho, ki je podaljšana še čez dve zunanji površini: funkcionalno dvorišče in bivalno teraso, obe oblečeni v les. Dvorišče je namenjeno parkiranju, spremlja pa ga priročna lopa, skrita v odebeljeni steni. Streho nad dvoriščem podpira in nosi čipkasta lesena konstrukcija, ki da hiši poseben, ornamentalen izgled. Na drugi strani pa najdemo razkošno teraso, ki rahlo previsi v pokrajino.

“Prva želja naročnika je bila, da se parcele, ki jo je kupil, ne dotikamo. Parcela je v rahli brežini, nima nobenih opornih zidov, škarp in podobnega. Se pravi je sproščena, je ostala takšna, kot je. Temeljna plošča tako na nekem delu pogleda iz zemljine,” previsno teraso pojasni arhitekt Blaž Rupar. Na temeljni plošči nato stoji montažna lesena konstrukcija, oblečena v vse potrebne gradbene sloje, nato pa odeta še v fasadni plač. “Mi hiše oblačimo: to je ena od teoretskih predpostavk, ki smo se je naučili od Plečnika, on pa se je je naučil od drugih teoretikov pred njim. Plašč objekt ščiti pred vetrom, dejem in drugimi vremenskimi neprilikami, je kot koža objekta – mora biti trden, a hkrati organski” doda prof. Janez Koželj, ki vodi 3biro.

Valovito pokrito

Arhitekti iz 3biro-ja so mnenja, da se da tudi z dvokapno streho oblikovati sodobno hišo. Valovika V5 podjetja Eternit Slovenija, v katero so oblekli hišo, je bila razvita na podlagi lastnosti materiala, ki omogoča neomejene možnosti razgibanih izvedb in zagotavlja visoko zanesljivost izdelka v uporabi. Valovita oblika strešnih in fasadnih plošč ne le razbije vtis plastičnosti materiala, temveč daje tudi visoko statično trdnost. Z Valovitko so prekrili streho in prezračevano fasado; za njo pa so skrili tudi žlebove, kar da hiši poseben, sodoben videz.

Vlaknocementne plošče Valovitka dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Strog ovoj hiše prekinejo le niše, oblečene v les. Zdi se, kot da bi hiša lahko v hipu odvrgla svojo težko sivo obleko in odkrila svojo pravo, leseno naravo.

V notranjosti nas preseneti njen volumen ter svetloba. “Prostor vedno zasnujemo tako, da je hiša čim bolj povezana z zunanjostjo. Tako imamo po celi hiši v vzdolžni in prečni smeri okno vedno nasproti okna, na vis-à-vis fasadi. S tem se hiša, kakršnokoli kvadraturo že ima, zaznavno poveča,” pojasni Tina Rupar Kobe, arhitektka.

Za streho in fasado so arhitekti uporabili valovite plošče Valovitka 5, v svetlo sivi barvi in jih na fasadi združili z lesnimi elementi.

Lahko rečemo, da so arhitekti z uporabo naravnih materialov in dobro premišljeno, enostavno in ekonomično gradnjo, ki bo brez večjih stroškov obnove dolgo kljubovala zobu časa, izkazali veliko odgovornost do družbenih in ekoloških potreb prihodnjih generacij, ter s tem ustvarili resnično trajnostno arhitekturo.

Projekt je bil predstavljen tudi s strani slovenske lesarske industrije, kot del razstave „Salon del Mobile“ aprila 2017 v Milanu.

Eternit Slovenija je podjetje iz Anhovega, ki že 20 let proizvaja in trži visoko kakovostne vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt. Ponudba obsega vsem dobro poznane valovite plošče Valovitka, ravno kritino, fasadne plošče Swisspearl ter izdelke za urejanje vrta in okolice.

Arhitektura: 3biro (prof. Janez Koželj, Blaž Rupar, Tina Rupar Kobe)

Fotografije: Miran Kambič, Ambienti