Hiša Pintar: sodobna interpretacija kmečke hiše

Hiša Pintar na Bledu je oblikovana za specifičnega naročnika, ki veliko časa preživi zunaj, v stiku z naravo.

0
foto: Miran Kambič

Družina je sprva skupaj z arhitekti načrtovala prenovo starejše, večkrat prizidane obcestne domačije, ki so jo na večji posesti dopolnjevali gospodarski objekti. Po premisleku pa so se odločili za radikalnejšo spremembo, ki bi družini zagotovila višjo bivanjsko kvaliteto v objektu, prilagojenem na aktivno, praktično in z naravo povezano življenje naročnikov.

Hiša je na parcelo umeščena v prečni smeri, s čimer se ustvarita dva zunanja ambienta, dvorišče in vrt. Dvorišče je oblikovano kot povezovalni člen med vsemi ohranjenimi objekti na lokaciji – je vstopna veža, kjer se lahko otroci igrajo, tu se osedla konja ali povečerja v popoldanskem soncu. Je tradicionalni element, obdelan s sodobnimi in atraktivnimi materiali.

Pritličje se z obširnimi zasteklitvami odpira na oba zunanja ambienta in ustvarja občutek prehodnosti in povezanosti. Vhod v hišo je oblikovan nenavadno: ne le, da hiša nima klasičnih vhodnih vrat – le-ta so zastekljena – zanimivo je tudi, da predprostor ni majhen, stisnjen vetrolov, pač pa zavzema dobro tretjino pritličja. Oblikovan je kot velika večnamenska soba, v kateri lahko postaviš veliko mizo za večerjo, likaš, igraš ping-pong ali pa vanj čez zimo umakneš lončnice; v njem lažje sprejmeš goste ali obrišeš pasje tačke.

Vse steklene površine se lahko poleti v celoti odprejo v fasado, s čimer se pritličje popolnoma odpre navzven in poveže dvorišče in vrt. Zaradi svoje prehodne narave je v celoti tlakovano s teracem.

Konstrukcija objekta je lesena, prav tako fasada – objekt je obložen z macesnom, ki se bo z leti naravno staral. Zanimivo je oblikovanje pritličnega dela fasade, kjer čez celotno dolžino vlečejo police. Družina bo tu lahko sušila zelišča in odlagala potrebščine, potrebne za zunanje življenje. Fasada je s tem postala odraz življenja naročnikov, živ sistem, ki se dnevno spreminja, zunanji prostor pa je s tem preprostim elementom preoblikovan v pravo dnevno sobo.

Arhitekti, ki so s sodelovanjem z naročniki izjemno zadovoljni, še povedo: “Morda največji kompliment, ki smo ga dobili glede izkušnje prostora je, da deluje kot, da si v hiši, ki je tukaj že od nekdaj.”

Arhitektura: Nava arhitekti

Fotografije: Miran Kambič