Na ravni zeleni parceli na Gorenjskem stoji sodobna hiša s 135 m2 bivalne površine. Ravno prav velika je za družino, a se kljub temu v njej skriva cela zemeljska obla; na steni, ki se pne vse do slemena strehe, je namreč ročna poslikava zemljevida sveta. Čeprav je hiša opremljena tudi s sodobnimi zunanjimi žaluzijami HERO iz ROLTEK-a, ki skrbijo za zasebnost in temperaturno ugodje, pa so Ambienti za hip vseeno imeli priložnost pokukati vanjo.

Hišo je načrtoval arhitekt Marko Smrekar iz biroja Stvar projektiranje, pri tem pa za osnovo vzel želje investitorjev po prijetnem, zračnem, energijsko pozitivnem in navzven nevpadljivem bivanjskem objektu zadržanega in urejenega izraza.

»Objekt je zasnovan racionalno in elementarno. V središču stavbe je dvoetažni bivalni prostor, okrog katerega so nanizani drugi podporni programi (spalni in servisni prostori),« pove arhitekt in doda, da ima hiša tudi nadvse imenitne razglede, saj se z nje odpira pogled na Kamniško-Savinjske Alpe s Storžičem na eni in na mogočen zvonik bazilike Marije Pomagaj na drugi strani.

Sicer pa je hiša lesena, montažna, kar se kaže v vidnih konstrukcijskih elementih v notranjosti. Posebnost interierja je dvovišinski volumen z jedilnico in dnevnim prostorom, kjer lahko občudujemo že omenjeno poslikavo sveta, medtem ko je zunanjost objekta zelo minimalistična, z izjemo avtomobilskega nadstreška in bioklimatske pergole. Ta zaradi zaščite s senčilom Zip screen OLIMP iz ROLTEK-a omogoča bivanje zunaj v vseh letnih časih.

GLASOVNO UPRAVLJANJE SENČIL

Celotna hiša je zasnovana tudi kot pametni dom, torej prilagojena temu, da se jo lahko upravlja na daljavo z glasovnimi ukazi. Tako na primer lastniki prek pametnega telefona, tablice ali računalnika z glasovnimi ukazi ali prek časovnih zamikov in nastavljivosti različnih scenarijev upravljajo s senčili – žaluzijami HERO.3 znamke ROLTEK.

»Gre za popolnoma podometne zunanje žaluzije z integriranimi plise komarniki, ki se preprosto zložijo v harmoniko, ko jih ne potrebujemo. Žaluzije zaradi možnosti regulacije lamel zagotavljajo učinkovito zatemnitev in zaščito pred pretirano vročino poleti, medtem ko pozimi omogočajo prehod toplotne energije, kar prispeva k ogrevanju prostora,« poudarjajo pri ROLTEK-u in nadaljujejo: »Žaluzije HERO.3 so izdelane iz 84-odstotnega recikliranega aluminija ter imajo patentirano obliko lamel P in S, ki sta odporni prosti torzijski in upogibni napetosti ter sta stabilni v vetru. Lamele so elegantne in obstojne, v primeru močnih vetrovnih razmer zdržijo do vetrnega razreda 6 (90 km/h za okna). Žaluzije pripomorejo tudi k boljši izolativnosti objekta, saj se lahko v vročem poletnem dnevu v prostoru z zunanjim senčilom in pravilno kombinacijo oken prihrani do 70 % energije za hlajenje in do 30 % energije za ogrevanje, kar se močno pozna pri mesečnih stroških.«

Kaj pa barve lamel? Kot poudarja arhitekt, so izbrali antracitno barvo, da so vsi odtenki kovinskih elementov na objektu poenoteni in se skladajo s kombinacijo bele fasade in lesa.

Sistem pametnega upravljanja senčil je mogoče nadgraditi tudi z dodatnimi senzorji za zaznavanje sončne svetlobe, vetra in temperature, kar omogoča še večjo prilagodljivost in udobje.
Zunanje žaluzije HERO.3 omogočajo prilagajanje naklona lamel. Tako lahko lastniki v notranjost prepustijo toliko svetlobe, kot jo želijo in potrebujejo.

Uživanje na TERASI v vsakem vremenu

Za ROLTEK-ovo senčilo so se lastniki odločili tudi na bioklimatski pergoli, ki pokriva teraso. Vgrajeno je tekstilno senčilo  Zip screen OLIMP, ki je zaradi inovativnega načina vpenjanja v vodila z zadrgo odporen tudi proti najmočnejšim sunkom vetra (tudi do 120 km/h). OLIMP, ki je plod lastnega razvoja v ROLTEK-u, daje zavetje pred močnimi sončnimi žarki in ponuja prijetno klimo, ki ne zastre pogleda na okoliške Kamniško-Savinjske Alpe in zvonika bazilike Marije Pomagaj. Tako lahko lastniki te čudovite hiše resnično v vseh razmerah uživajo na prostem, in sicer brez skrbi, da bi jih zmotili radovedni pogledi ali slabo vreme.

Senčilo Zip screen OLIMP prepreči prodor prekomerne sončne svetlobe s strani, kar ponuja vsestransko zaščito pred pregrevanjem terase. Hkrati pa to senčilo ohranja nemoten pogled navzven. Na voljo je v 40 odtenkih blaga s štirimi stopnjami prosojnosti – 10 %, 5 %, 1 % ter v izvedbi popolne zatemnitve black out. Z njim lahko pokrijemo površino 18 m2.

Več informacij najdete na spletni strani www.roltek.si ali osebno obiščite njihov razstavni salon, ki je največji in najsodobnejši salon senčil v Sloveniji. Prijazni strokovnjaki vam bodo z veseljem predstavili popolno rešitev za vaš dom ali objekt. Vi pa boste senčila lahko doživeli v živo ter jih testirali na kraju samem. ROLTEK, Želodnik 19, 1233 Dob. Vsak delovnik od 7. do 16. ure.

Arhitektura: Arhitekturni biro STVAR

Fotografije: Janez Marolt

Sponzorirana vsebina