V Mariboru je nastal privlačen dom z zračnimi prostori, strukturirano betonsko steno in hipnotičnimi kopalnicami. Medtem ko steklene površine uokvirjajo naravni pejsaž, vhodni portal in notranja oprema pričarata ozračje zaupanja in intimnosti.

Nedaleč od smučarske arene Mariborskega Pohorja je zrasla družinska hiša, ki navdušuje s trdno celoto in nežnimi detajli. Bivalni objekt ponuja več kot 200 kvadratnih metrov površin. Je delno podkleten, v kleti sta garaža in shramba, bivalni del je v pritličju, spalni prostori v nadstropju.

Izstopajoči portal

Hiša je zgrajena iz opečnatih zidakov, večina stavbe ima dekorativni fasadni omet, le vhod je obdan z macesnovim opažem. Prav vhod je tisti, ki pritegne pogled že od daleč, saj je oblikovan kot edinstven okvir.

“Osnovni koncept hiše je bil, kako povezati zunanji nivo dostopa z glavnim vhodom v hišo, ki je približno 120 centimetrov višje od nivoja ceste. Želeli smo, da je del, ki je obrnjen proti cesti, nekaj posebnega, zato se na vhodnem delu hiše pojavi črni okvir iz vlaknocementnih plošč, v katerega je dodan opaž iz macesna, in dejansko ta okvir vedno znova nagovarja lastnike hiše ali goste, ko se približajo hiši,” pripoveduje arhitekt Miha Miholič. Poleg estetsko dovršene fasade se z barvami objekta popolnoma ujamejo tudi izbrana senčila, ki družino varujejo pred pogledi s ceste, a obenem v prostor spuščajo ravno pravšnjo količino svetlobe.

Ko sanje o atrijski hiši zrastejo nekoliko višje

Lastnika hiše Patricija Koren Vilčnik in Boštjan Vilčnik se spominjata, kako so potekali prvi pogovori z arhitektom: “Povedala sva mu, da želiva atrijsko hišo, ker smo prej živeli s trojnimi stopnicami in vemo, da starejši ko smo, manj prijetno je hoditi po njih. Med željami je bilo tudi to, da povežemo dnevno sobo in jedilnico v velik skupni prostor. Na seznamu želja je bil tudi kuhinjski otok, da se ob njem lahko družimo in pogovarjamo, ko pripravljamo večerjo.” Večina želja je uresničenih, nekatere celo presežene, res pa je namesto atrijske nastala nadstropna hiša. “To pa zato, ker če bi bila atrijska, bi morali objekt obrniti in ne bi imeli lepih pogledov, kot jih imamo. Pogled na Pohorje je tista pika na i, ki smo si jo želeli, tako da so stopnice v klet in v nadstropje kompromis, ki smo ga naposled z veseljem sprejeli,” z nasmehom razlagata zakonca Vilčnik.

Drzne in barvite rešitve

Hiša nima klasičnega predprostora, temveč se kakor v topel objem vstopa v širok sprejemni del, ki se fluidno povezuje z bivalnim delom. Tam so skladno povezane kuhinja z otokom in s privlačno rumeno gugalnico, jedilnica z veličastno mizo, nad katero je skulpturalna svetilka, in dnevna soba s strukturirano betonsko steno.

Na mestih so v hiši izrazito barviti detajli, presenetljiva je tudi kopalnica za goste v pritličju pa tudi kopalnica za zakonca. Pri vsem tem je imela glavno besedo Patricia, ki se je slovenskima staršema rodila v Venezueli ter tam preživela celotno otroštvo in najstniška leta, tako da je iz Južne Amerike v Slovenijo prinesla barvitost in individualnost. Arhitekt Miha Miholič o zasnovi hiše in načrtovanju notranjosti pripoveduje: “Kot arhitekt sem izhajal iz lokalnega okolja in lastnih izkušenj. Hkrati smo se vseskozi usklajevali z lastniki. Patricia je povedala, da želi imeti drugačno kopalnico, s tigrastim ali drugim vpadljivim vzorcem ali pa s keramiko v zlatem sijaju. Z dobro voljo, vizijo in odločnostjo je dosegla svoje. V evropske okvirje je z detajli vnesla južnoameriški temperament.”

Opremljanje v obdobju izzivov

Zakonca Vilčnik sta se med gradnjo in opremljanjem spoprijela s posebnim izzivom – pandemijo. “Miha je izrisal, kje pride miza, kje kuhinjski otok in druga oprema, prijatelj Primož Hočevar, ki se ukvarja z notranjo opremo, pa je predlagal, kje naj bi potekale električne inštalacije in luči ter kam naj se umestijo določeni kosi pohištva,” razlagata lastnika. Opremo za dom sta zakonca izbirala sama. “Večino opreme sva naročila prek kataloga in interneta, saj so bile trgovine v določenem obdobju zaprte,” poudarjata Patricia in Boštjan, kljub vsemu pa jima je uspelo pričarati imeniten ambient, ki z očarljivostjo in toplino vabi v svoje udobje.

Velika okna in dovršeno senčenje

Bivalni del čez dan napolnjuje obilje naravne svetlobe, ki prehaja v objekt skozi velike steklene površine. Hišo ob vznožju Pohorja zaznamuje tudi vrhunsko senčenje, ki se upravlja prek pametne inštalacije. Po nasvetu strokovnjakov iz podjetja ROLTEK sta lastnika hiše izbrala senčila ZIP Screen. Ta so na straneh vpeta v vodila po načelu zadrge ter zagotavljajo optimalno napetost in obstojnost tudi pri sunkih vetra do 120 km/h, prav tako je tkanina senčila neobčutljiva na točo. Pravzaprav je odlik še več: omenjena senčila namreč estetsko dopolnjujejo sodobno arhitekturo stavbe, hkrati pa učinkovito ščitijo pred vročino in bleščanjem sonca ter pogledi od zunaj navznoter, medtem ko stanovalci zlahka vidijo od znotraj navzven.

Na kotnem spoju steklenih sten ob terasi, ki je bil konstrukcijski izziv, so se na veselje stanovalcev pri podjetju ROLTEK domislili inovativne rešitve. Za ta namen so razvili dvodelno senčilo na vodilu v obliki črke L, opremljeno z utežjo, tako da se daljinsko vodeno senčilo zlahka spušča in dviga.

Okna na hiši so opremljena tudi s komarniki iz iste serije. Ti so zataknjeni v okenske okvirje, tako ni bilo potrebno vrtanje v okna. Takšni komarniki so preprosti za vzdrževanje, saj se jih zlahka sname z okenskih okvirjev in očisti.

Razkošje v spalnih predelih

Sprehodimo se še v nadstropje. Tam sta dva ločena spalna dela: otroški in spalni del za zakonca. Vsak del je zasnovan individualno, eden je levo, drugi desno od stopnic. Otroški del ima lastno kopalnico, bivalni kotiček z delovnim prostorom in spalni del. Podobno velja za starševski del: tam je prostorna kopalnica, kjer so na stenah tapete iz steklenih vlaken, velika garderoba in spalnica s sestopom na zgornjo teraso. Tudi v spalnih prostorih so nameščena screen senčila, ki omogočajo pogled navzven, a ščitijo pred pogledi navznoter. Od tam se ponuja pogled na zeleno Pohorje in na domači bazen, ki prinaša osvežujočo sprostitev v okolje, kjer sta združena južnoameriški temperament in štajersko srce.

Fotografije: Roltek, Mateja Košir/Ambienti, Jasna Marin