V neposredni bližini Ljubljane, v majhni vasi, stoji sodobna, odprta enodružinska hiša, ki s svojo podolgovato obliko, barvo fasade in dvokapno streho na prefinjen način jemlje pozornost. Postavila jo je družina glasbenikov, ki so si želeli, da hiša v vasi ne bi bila tujka, da bi bila odprta, kot so sami, hkrati pa bi vseeno ponudila tudi zasebno sfero in zaščito pred soncem. Za slednje so poskrbeli z ustreznimi senčili podjetja ROLTEK – zunanjimi žaluzijami HERO na oknih in tendo na vrtu.

Nizkoenergijsko montažno hišo je zasnoval arhitekt Matija Miler, ki je povedal: »Hiša je zasedla nepozidano, prazno parcelo sredi vaškega tkiva in zapolnila vrzel v razpršeni gradnji. Čeprav je postavljena na izpostavljeno lego, ob križišču, odprto komunicira z okolico in se lepo vklaplja v vaški ambient.« Kar z ulice lahko tako pokukamo v življenje družine, ki nas – v zameno – pozdravi s katerim od glasbenih vložkov.

150 m2 velika hiša je sicer klasična v svojem tlorisu: v pritličje je umeščen velik, odprt bivalni prostor, z velikimi zasteklitvami povezan s svojo okolico; spalnice in otroške sobe pa so umeščene v nadstropje. Posebnost hiše se kaže v njeni zunanjosti. Zaprti napušči namreč služijo kot nekakšen nadstrešni venec okoli pritličja, ki zagotavlja suho in senčno pot okoli hiše v vsakem vremenu, zunanje žaluzije na oknih pa skrbijo za zasebnost in zaščito pred pregrevanjem in soncem, kadar si družina to zaželi.

Preprečevanje pregrevanja

Ker so lastniki v novo hišo namensko vgradili večje zastekljene površine, je bilo nujno treba razmisliti o kljubovanju poletnemu pregrevanju in izgubi toplote pozimi. Da bi bilo nadzorovanje bivalne klime v prostorih kar najbolj učinkovito in poceni, so se odločili za vgradnjo robustnih zunanjih senčil HERO, ki poleti odbijejo 80 % vročine, medtem ko pozimi toploto zadržijo v prostoru. Senčila z motornim pogonom, kakršne so jim svetovali pri podjetju ROLTEK, lahko upravljajo s preprostim pritiskom na gumb in so kompatibilna z modernimi sistemi upravljanja bivalnih prostorov.

Senčila z motornim pogonom so idealna rešitev za novogradnje, saj ni potrebno vrtanje skozi okenski okvir, kot pri senčilih na ročni pogon, kjer nastane odprtina za vdor zraka.

Objekt vsebuje zelo različne tipe oken, od klasičnih krilnih oken pa do trikotnih podstrešnih zasteklitev in dvižno drsnih sten. Za vsak tip okna so strokovnjaki v ROLTEK-u svetovali namenski tip senčil – za pravokotna okna HERO.1, za okna nepravilnih oblik TERO, pod pergolo pa so lastniki namestili tendo za senčenje vodoravnih površin, kar ponuja zaščito pred soncem na terasi v vseh letnih časih. Tudi tenda je vodena na daljinski motor in se upravlja s preprostim pritiskom na gumb.

Zunanje žaluzije HERO.1 so namensko in stilsko idealne za moderno, nizkoenergijsko in pasivno gradnjo. Izdelane so s poudarkom na izjemni stabilnosti, odlikujejo jih tudi maksimalno temnenje, dovršen dizajn lamel, ekstremna stabilnost, tiho delovanje, poudarjajo tudi moderno in estetsko dovršenost. Na voljo so z dvema tipoma lamel – P in S, stabilna vodila pa so lahko vgrajena nadometno ali podometno.

Žaluzije tudi za okna nepravilnih oblik

Ker ima hiša tudi okna nepravilnih, asimetričnih oblik, so zanje izbrali žaluzije TERO, ki se lahko zaradi svoje stilske identičnosti na istem objektu kombinirajo s sistemom HERO. Sistem poševnih žaluzij TERO se uporablja za novogradnje, sanacije in že zaključene objekte ter je na voljo v vidni in skriti podometni izvedbi. Tu so žaluzije izvedene podometno, zato se zgornjih škatel ne vidi. Izbrana barva za lamele in vodila je s streho skladna antracit, pri lamelah pa je izbran ROLTEK-ov patentiran tip lamele P.

TERO ima standardno motorno upravljanje, opcijsko tudi z daljinskim in inteligentnim upravljanjem, ki ga lahko še dodatno nadgradimo s pametnimi senzorji za veter, svetlobo ali dež. Predvsem pa so poševne žaluzije TERO (tako kot drugi izdelki ROLTEK) narejeni točno po meri oken.

Ker so senčila postala eden od ključnih delov vsakega doma, je pomembno vprašanje, kdaj stopiti v stik s ponudnikom. Pri ROLTEK-u svetujejo, da je treba razmišljati o senčilih že ob projektni izvedbi objekta. V tem primeru je mogoče vse prilagoditi željam lastnikov. Vsekakor priporočajo neobvezujoč obisk v njihovem salonu, kjer lahko preizkusite delovanje in funkcionalnost različnih senčil.

Tudi pri tem objektu so bile žaluzije pomemben del izvedbe, saj je bilo treba razmisliti, kam in kako skriti omarico v fasado. Strokovnjak iz podjetja ROLTEK je svetoval kombinacijo podometne izvedbe HERO.2 in TERO. Ta kombinacija je idealna rešitev za dvokapnice, kjer je želja izkoristiti ves potencial razpoložljive svetlobe brez kompromisov pri senčenju.

Zaščita pred soncem tudi na terasi

Za idilična slovenska vaška okolja je značilno, da velik del življenja poteka zunaj in tudi v primeru te hiše je tako. Družina si je ustvarila čudovit vrt in teraso, na katero so postavili letno kuhinjo in prijeten ambient za druženje. Zaradi sončne lege hiše pa so seveda mogli poskrbeti ne samo za senčenje notranjosti, ampak tudi zunanjosti. Za prijetno druženje v stiku z naravo tudi na močnem soncu so se odločili za zaščito terase s stropno tendo z zip zapiranjem, ki skrbi za idealno napetost blaga brez plapolanja in obvaruje tendo pred izpahom pri močnih sunkih vetra. Široka paleta barv ohišja in blaga omogoča prilagajanje različnim željam in okusom ter zagotavlja barvno in estetsko skladnost. Družina se je na primer odločila za barvo antracit in temno sivo blago, ki se stilsko odlično ujema s streho bivalne enote in pergolo v odprtem ali zaprtem položaju.

Arhitektura: Matija Miler, Raum arhitektura

Fotografije: Janez Marolt


Več o možnostih senčenja izveste na spletni strani www.roltek.si, svoja vprašanja lahko pošljete tudi prek kontaktnega obrazca. V ROLTEK-u svetujejo, da si senčila, ki jih boste vgradili, vedno najprej pogledate in preizkusite v živo. Za celovito izkušnjo se oglasite njihovem prodajnem salonu v Dobu pri Domžalah. Videli in začutili boste kakovost, ki je plod več kot 25-letnih izkušenj podjetja, prijazno osebje pa vam bo svetovalo najboljšo rešitev za vas.

Sponzorirana vsebina