V bližini Cerkniškega jezera je družina želela postaviti hišo, v kateri bi se bivanje prepletalo z naravnimi materiali ter bi se čim bolje izkoristila dana lokacija in naravna svetloba. Projekt je prevzela arhitektka Mojca Katarov, ki je predlagala gradnjo lesenega objekta iz križno mozničenih plošč in masivnih lesenih stropov, v notranjosti pa čim bolj fluidne prostore z velikimi panoramskimi stenami. Z inovativnimi žaluzijami HERO.3 podjetja ROLTEK je zagotovljen čaroben pogled na gozdnate Javornike na eni in Alpe s Triglavom na drugi strani.

Leseno hišo s skupno kvadraturo 250 m2 sestavljata pritličje in etaža, ki sta oblikovno in funkcionalno zelo različna, kar je nakazano tudi s fasado. Pritličje je oblečeno v klasično kontaktno fasado, medtem ko je zgornja etaža v celoti odeta v termično modificiran smrekov les (kosmate deske).

V pritličju je hiša prostorna, popolnoma brez hodnikov (kot povezovalni hodnik služi vhodni prostor) ter ima v bivalnem delu spuščen strop, da so dobili prostor za inštalacije in izolacijo previsa. V zgornji etaži pa je hodnik namenoma širši, tako da to ni več zgolj hodnik, ampak bivalni hodnik, kjer se otroci lahko igrajo.

Nasploh sta bili fluidnost prostorov in neomejen pogled na neokrnjeno zeleno okolico glavni rdeči niti ureditve interierja, pa tudi zagotovitev dovolj shranjevalnih površin. »Pri interierju je bilo pomembno, da zagotovimo zadostno količino omar/prostora za shranjevanje in da so te umaknjene/vgradne in ne posegajo v prostor kot ločen element, ampak so čitljive kot del same hiše,« potrdi tudi arhitektka, ki je načrte za pohištvo izrisala sama.

Barvna shema je bolj ali manj enotna skozi celotno hišo. Osnovne barve so iz spektra temnejših rjavih, nevtralnih barv ter bela barva v kombinaciji z masivnim hrastom jedilne mize in hrastovim furnirjem (vse klopce, ki so del pohištva).

Kuhinja, ki se nadaljuje v dnevno sobo, je oblikovana kot del stene z nišo za pult in oknom (je bela), tako da pogled res steče ven skozi velike steklene površine.

Senčenje z žaluzijami

Ker ima hiša velike panoramske stene, je bilo ključno izbrati učinkovit način senčenja, ki omogoča tudi senčenje tako širokih steklenih površin. Za optimalno regulacijo toplote in svetlobe skozi vse letne čase so se odločili za namestitev zunanjih žaluzij. Te zagotavljajo učinkovito zatemnitev in zaščito pred pretirano vročino poleti, medtem ko pozimi omogočajo prehod toplotne energije skozi žaluzije, kar pa prispeva k ogrevanju prostora.

Pri izbiranju izvajalca je bilo bistvenega pomena, da se bodo vsi elementi senčila ob neuporabi diskretno skrili, da bo montaža kar se da preprosta in da bo senčilo omogočalo tudi elegantno rešitev zaščite pred insekti. Arhitektka se je odločila za zunanje žaluzije HERO.3, edini tip žaluzij na tržišču, ki ustrezajo vsem danim zahtevam. Žaluzije HERO s skritimi omaricami zagotavljajo optimalno bivalno ugodje v vseh prostorih z eno rešitvijo.

»Žaluzije nam omogočajo, da v sončnih dneh prostore hkrati ščitimo pred neposrednimi sončnimi žarki in pregrevanjem, pri tem pa v prostor vseeno spustimo zadostno količino svetlobe in energije, ki sta nujno potrebni za prijetno počutje,« pove arhitektka in doda: »Poleg senčil smo za vsak prostor predvideli tudi po vsaj en komarnik, tako da lahko kljub temu, da je hiša prezračevana brezskrbno, pustimo odprta okna, saj na koncu koncev vendarle živimo praktično v naravi in odprta panoramska dvižna stena poleg svežega zraka prinaša tudi ptičje petje in druge prijetne zvoke narave. Pri klasičnih oknih smo izbrali rolo komarnike, ki so vgrajeni skupaj z žaluzijami. Pri panoramski steni v jedilnici smo vgradili izjemno priročne drsne komarnike, prav tako v kabinetu. Ti komarniki so izjemno robustni in skoraj nevidni, zato ni potrebe skrbeti glede vidnosti mrežice. Pravzaprav je mrežica skoraj neopazna, zato je bolj pomembno, da pazimo, da ne bi nenamerno šli skozi komarnik. Pri preostalih balkonskih vratih smo vgradili plise komarnike, saj tam ne prehajamo noter/ven tako pogosto in nam je bilo bolj pomembno, da se komarnik priročno ob strani skrije kot pa funkcija prehajanja.«

Lastniki žaluzije upravljajo prek sistema pametnega doma. V primeru slabega vremena (preveliki sunki vetra) se avtomatsko »pospravijo«.

Žaluzije HERO so izdelane iz 84-% recikliranega aluminija ter imajo patentirano obliko lamel P in S, ki sta odporni prosti torzijski in upogibni napetosti ter sta stabilni v vetru. Lamele so elegantne in obstojne, v primeru močnih vetrovnih razmer zdržijo do vetrnega razreda 6 (90 km/h). Žaluzije pripomorejo tudi k boljši izolativnosti objekta, saj se lahko v vročem poletnem dnevu v prostoru z zunanjim senčilom in pravilno kombinacijo oken prihrani do 70 % energije za hlajenje in do 30 % energije za ogrevanje, kar se močno pozna pri mesečnih stroških.

ROLTEK-ove žaluzije so na voljo v številnih barvah in oblikah lamel, tako so lahko lastniki izbrali takšne odtenke, ki se ujemajo s celotno hišo in preostalimi elementi (nosilni stebri, aluminijasta vhodna vrata). »Smo pa izbrali taka vodila, ki se potopijo v fasado, tako da so linije/oblike čim bolj čiste, kar je bilo vodilo pri oblikovanju celotne hiše, tako eksterierja kot tudi interierja.«

No, velik dejavnik in posebnost pri oblikovanju hiše pa je bila ne nazadnje tudi stara lipa, ki je že prej rasla na parceli. »Lipa je imela pomembno vlogo pri oblikovanju notranjih prostorov in odprtin v fasadi. Tako lahko iz vhodnega prostora prek stopnišča skozi okno vidimo krošnjo drevesa. Na zgornjem hodniku pa je bralna niša, ki je umeščena na severno stran in tako primerna za prijeten bralni kotiček ob pogledu na krošnjo lipe čez vse leto – vtis, kot da si v drevesni hišici,« sklene arhitektka.

Fotografije: Janez Marolt

Sponzorirana vsebina