Tik ob Celovški cesti, v bližini nakupovalnega centra Aleja, je zrasla nova markantna poslovno-stanovanjska stavba, ki so jo zasnovali v arhitekturnem biroju Lab Arhitekti in je v preteklem letu prejela laskavo nagrado BIG SEE. Stavba je zgrajena iz dveh delov, v pritličju in mezaninu je prodajna galerija, v zgornjih nadstropjih pa so stanovanja višjega cenovnega razreda. Investitor je za gradnjo izbral le najkakovostnejše materiale, k čemur se poda tudi revolucionarni sistem žaluzij HERO.3 iz podjetja ROLTEK. V enega od teh stanovanj smo pokukali tudi mi.

Vrhunska lokacija Rezidence Celovška omogoča odlično povezavo s središčem mesta in hiter dostop preko avtocestnega obroča do preostalih predelov Ljubljane. Stanovanjski del objekta zajema 60 stanovanj, ki se razprostirajo skozi 10 nadstropij. V vsaki etaži je 6 stanovanjskih enot in prav vsaka od njih ima vsaj en balkon ali atrij v pritličju, tako da jih je skupaj okoli jedra nanizanih 120. Balkoni mehčajo strogo pravokoten videz objekta in barvno predstavljajo kontrast beli fasadi, podobno so tudi stavbno pohištvo in senčila v enaki kontrastni barvi. Tu je do izraza prišla robustna vidna maska senčila in minimalistično podometno vodilo, kar zelo poredko vidimo v svetu senčil. Stanovanja so dvosobna in trisobna, v velikosti od 55 do 70 m2, vsa pa zelo tehnološko napredna, predvsem v smislu zagotavljanja bivanjskega udobja prek ogrevanja in senčenja.

Na oknih so vidne lamele žaluzij HERO, ki so standardno na voljo v 10 modernih barvnih odtenkih, omarica pa v 8 standardnih odtenkih. V podjetju ROLTEK lahko senčila individualno prebarvajo v poljuben odtenek.

Obiskano stanovanje je opremljeno v moderno-minimalističnem slogu in z materiali, ki bodo dolgoročno zagotavljali trajnost in lep izgled tako v notranjosti kot tudi pri pogledu navzven. Za senčenje je poskrbljeno z zunanje strani. Lastniki so se odločili za vgradnjo žaluzij HERO.3, ki jih proizvajajo pri razvojno-tehnološkem podjetju ROLTEK. Žaluzije HERO.3 so izdelane iz 84 % recikliranega aluminija s kovinskimi zatiči, zaradi svoje oblike so torzijsko odporne in se ob vetru ne upognejo. Prednost pa ni samo v izgledu in materialu, ampak tudi v tehniki pri oblikovanju lamele iz aluminija t. i. rolforming, kar pomeni, da je aluminijasta pločevina preoblikovana s pomočjo valjev. Zasnovali so močno, robustno in elegantno lamelo, ki na tem objektu zdrži do maksimalnega vetrnega razreda 6 (90 km/h), kar so testirali v nemškem inštitutu Prüfzentrum für Bauelemente (PfB) iz Rossenheima ter je plod slovenskega razvoja in domačega znanja.

Sistem žaluzij HERO.3 je v namenjen predvsem tistim, ki ljubijo tehnično dovršenost, minimalističen izgled ter dajejo velik pomen toplotno-izolativnim lastnostim objekta. HERO.3 je v celoti samonosilen, kar pomeni, da so vodila privijačena v okenski okvir, nanje pa se pritrdi omarica, v celoti podometno vgrajena v fasado, za razliko od klasičnih žaluzij, kjer so vodila in omarica vsaka zase privijačena v trdno in stabilno podlago. Poleg brezhibnega minimalističnega videza sistem HERO.3 preprečuje nastanek toplotnega mostu in posledično kondenzacije na notranji strani ob stiku s špaleto. Že na začetku so se pri razvoju vodila zatekli k uporabi nekonvencionalnih materialov in uporabili izolativni material polistiren, ki je v osnovi enak kot EPS (stiropor), le da ni ekspandiran. Koeficient toplotne prehodnosti λ osnovnega dela vodila znaša neverjetnih 0,0387 W/mK, kar je pri širini 41 mm ekvivalent npr. kameni volni z debelino 140 mm .

Ker so vodila in posledično žaluzije odmaknjeni od okna, je možno naknadno vgraditi še komarnike, ki so učinkovita zaščita pred mrčesom, ki se predvsem v poletnih mesecih rad zateka v notranje prostore pri odprtih oknih.

Žaluzije HERO so trenutno najbolj inovativne na trgu. Imajo odlično izolirano omarico, neslišno delujejo tudi v močnem vetru in odlično tesnijo, zaradi česar so pravi izbor pri nizkoenergijskih in pasivnih objektih. Z njimi se lahko zasenčijo tudi velike površine, nepravilne oblike oken in uresničijo najbolj nenavadne želje.

Preprečevanje pregrevanja

Stanovanje je svetlo zaradi velikih okenskih odprtin in se zaradi lege v mestu poleti lahko močno segreje. Zunanje žaluzije so odlična rešitev proti pregrevanju, saj je njihov skupni redukcijski faktor prenosa energije ob upoštevanju zaščite pred soncem 0,25. Pozimi žaluzije omogočajo, da v prostor spustimo sončno energijo in so primerne za pasivno gradnjo. Zaradi motornega pogona, kakršnega svetujejo ROLTEK-ovi strokovnjaki, pa so žaluzije še toliko bolj uporabniku prijazne, nadzorujejo jih lahko že s preprostim pritiskom na gumb pri žičnih motorjih ali pa z daljinskim upravljavcem pri daljinskih motorjih, ki jih lahko priklopijo na pametno hišo in po potrebi upravljajo prek telefona na daljavo.

Sodobno opremljen dom v novi ljubljanski večstanovanjski stavbi je po zaslugi kakovostnega izbora senčil (žaluzij HERO.3) postal stanovalcem prijazno okolje, ki ponuja vedno prijetne notranje temperature in dobre svetlobne pogoje – senco ob premočni svetlobi in popolno temo, ko si lastniki želijo počitka. Prav tako so trdnejše in širše od podobnih, kar omogoča bistveno boljšo stabilnost. Narejene so, da trajajo, kar pomeni, da jih bodo stanovalci brez težav uporabljali dolga desetletja. Elegantna predpriprava pa kadarkoli in brez težav omogoča nadgradijo s komarnikom.

Sistem žaluzij HERO.3 je za resnično izkušnjo potrebno doživeti in preizkusiti v živo, zato vabljeni v ROLTEK-ov razstavni salon v Dobu pri Domžalah. Primeren je za vse novogradnje in izjemno enostaven za montažo ter bo dodana vrednost kateregakoli objekta, saj zaradi prepričljivih lastnosti znatno dvigne kakovost gradnje, bivanja in okolja.

Sponzorirana vsebina