V bližini Maribora je zrasla nova vila z devetimi nadstandardnimi stanovanji. Pri njenem oblikovanju so imeli v mislih čim večjo odprtost na jug, kajti tam so najlepši pogledi. »Tako smo z velikimi steklenimi površinami poskusili pripeljati košček Pohorja in Pekrske gorce v dnevne sobe stanovanj,« so spregovorili arhitekti za Ambiente. Vendar se ob nepozabnem razgledu in velikih steklenih površinah postavlja tudi vprašanje, kako zagotoviti celovito zaščito pred soncem. Podjetje ROLTEK je odgovorilo na to vprašanje z uporabo kombinacije zunanjih žaluzij HERO, tend in zip screenov OLIMP.

Vila blok obsega približno dva tisoč kvadratnih metrov površin. Vizija investitorja je bila predvsem kakovostna arhitektura, medtem ko so v arhitekturnem studiu Doming temu dodali še »dobro zastavljen tloris, osvetljenost stanovanj, izbiro materialov in sobivanje objekta z naravo ter trajnostno gradnjo.« Tako so, kot rečeno, južno stran objekta odprli na razglede, medtem ko so na severni, vzhodni in zahodni strani umestili spalne prostore.

Sicer pa objekt ni poseben le zaradi skrbno načrtovanega tlorisa stanovanj, pozornost zbuja tudi s svojo razgibano zunanjostjo. »Zunanjost objekta karakterizirajo izbrani materiali, fasadne plošče in kontaktna fasada, ki se dopolnjujejo in tvorijo fasadno opno. Na fasadi smo z indirektno osvetlitvijo med ploščami dosegli igro svetlobe in sence, tako da je fasada zanimiva tudi v večernih urah,« povedo arhitekti. Velike steklene površine zagotavljajo estetsko dovršenost objekta, za zagotavljanje diskretnosti in zaščito pred pregrevanjem pa poskrbijo senčila.

Vsestranska kombinacija zunanjih žaluzij, tend in zip screen senčil

Premagovanje prekomernega sončnega sevanja in poletnega pregrevanja se je reševalo s kombinacijo treh skrbno izbranih inovativnih senčil podjetja ROLTEK. Te rešitve zagotavljajo udobje, učinkovito senčenje in zaščito pred radovednimi pogledi. Na oknih so nameščene žaluzije HERO.1X z integriranimi komarniki, na terasah pa za idealen ambient za druženje poskrbijo senčila zip screen OLIMP in tende nad steklenimi nadstreški.

Žaluzije HERO s prilaganjem naklona lamel omogočajo ravno pravo mero prepusta svetlobe in ponujajo odlično uravnavanje notranje klime in ambienta. Tudi lastniki so nad njimi navdušeni, saj so zaradi prilagodljivosti uravnavanja svetlobe prava izbira za vsakogar, ki si zaželi svobodo nadzora nad sončno svetlobo.

Na terasah senčila zip screen OLIMP in tende ustvarjajo popolno okolje za druženje ali sprostitev. Ta kombinacija ustvarja ambient in omogoča udobno preživljanje časa tudi v najbolj vročih sončnih urah in obenem zagotavlja prijetno notranjo klimo, saj preprečuje prekomerno segrevanje terase. Hkrati omogoča uživanje v osupljivem razgledu in prijetni klimi, hkrati pa nudi zasebnost pred radovednimi pogledi.

»Tenda omogoča senčenje od zgoraj, OLIMP pa prepreči prodor prekomerne sončne svetlobe s strani, kar nudi vsestransko zaščito pred soncem in pregrevanjem terase,« pravijo strokovnjaki pri podjetju ROLTEK, ki je poskrbelo za vgradnjo senčil in komarnikov, ter dodajajo: »Lastniki stanovanj v objektu so se odločili za zip screen ravno zaradi močnega sonca, ki je v popoldanskih urah, ko je sonce nižje, intenzivno segrevalo teraso in posledično notranje prostore. OLIMP to težavo efektivno rešuje.« Zip screen OLIMP je izjemno obstojen, tudi v močnem vetru ali toči. Sistem vodil zagotavlja varno in zanesljivo pritrjevanje blaga z uporabo inovativnega principa zadrge, kar ustvarja odpornost na vplive različnih vremenskih razmer.

Zip screen OLIMP se poleg svoje tehnološke dovršenosti ponaša z odlično sposobnostjo senčenja, ki ohranja pogled navzven jasen, hkrati pa zagotavlja brezskrbno zasebnost, saj popolnoma, a na prefinjen način, ščiti pred radovednimi pogledi.

Stavbno pohištvo na objektu je med seboj barvno usklajeno in se dopolnjuje s fasadnim ovojem. ROLTEK-ove možnosti za izbiro želene barve med številnimi odtenki, tako za lamele, blago in celoten sistem omogočajo popolno ujemanje s celotnim objektom in preostalimi elementi.

Pametno upravljanje

Vsa senčila so seveda povezana s pametnim upravljanjem, dvigati in spuščati jih je mogoče kar s telefonom na daljavo, kar poskrbi za dodatno udobje. Pametno upravljanje omogoča glasovno upravljanje senčil ter ustvarjanje prilagojenih scenarijev za odpiranje in zapiranje. Sistem pa je mogoče nadgraditi tudi z dodatnimi senzorji za zaznavanje sončne svetlobe, vetra in temperature, kar omogoča še večjo prilagodljivost in udobje.

Za dodatno zaščito je nameščen še vetrni senzor. Ta poskrbi, da se senčilo samodejno pospravi v omarico ob močnejših sunkih vetra ali slabem vremenu, kar zagotavlja zaščito pred nepredvidenimi razmerami. Tako so lastniki lahko povsem brezskrbni tudi takrat, ko jih ni doma.

»Upravljanje senčil je daljinsko preko pametne instalacije, saj smo tako dosegli manjše sevanje v notranjost v času, ko lastniki niso v stanovanju. Vsekakor priporočamo takšna senčila, saj so kratkoročno in dolgoročno kakovostna, trajnostna, estetska in ekonomična rešitev,« pritrdijo tudi Doming arhitekti. Sklenejo, da je barva lamel senčil v antracit barvi, saj je tudi celotna fasadna opna objekta kombinacija rjavih, belih in antracit tonov.

Več o možnostih senčenja izveste na spletni strani www.roltek.si, svoja vprašanja lahko pošljete tudi prek kontaktnega obrazca. V ROLTEK-u svetujejo, da si senčila, ki jih boste vgradili, vedno najprej pogledate in preizkusite v živo. Za celovito izkušnjo se oglasite v njihovem prodajnem salonu v Dobu pri Domžalah. Videli in začutili boste kakovost, ki je plod več kot 25-letnih izkušenj podjetja, prijazno osebje pa vam bo svetovalo najboljšo rešitev za vas.

Fotografije: Janez Marolt, arhiv Doming

Sponzorirana vsebina