V Ljubljani je odprla vrata nova restavracija Magnet, ki prepriča z okusno oblikovanim interierjem in prefinjenim menijem, ki stavi na lokalna živila s poudarkom na vseh štirih letnih časih.

Magnet je nadomestil priljubljeno restavracijo Element, ki je na Šlandrovi ulici, le lučaj od štajerske vpadnice, delovala od leta 2010. AKSL arhitekti, ki so oblikovali originalni interier restavracije Element, so imeli redko in čudovito priložnost, da so ga skupaj z novimi lastniki več kot desetletje pozneje osvežili in nadgradili.

Interier je nanizan okoli valjastega statičnega jedra, v katerem se restavracija nahaja. Prav ta statični element so arhitekti izkoristili in vanj skrili najlepšega izmed ambientov restavracije. A začnimo raje na začetku, ob vhodu. “Skozi vhodni del, ki služi kot vetrolov in deluje kot nekakšna lanterna s steklenimi stenami in ogledali, stopimo v elegantno restavracijo,” pripovedujejo arhitekti, specialisti za gostinski interier, podpisani tudi pod prenovo Grand hotela Koper. Za arhitekte, ki delujejo med Dunajem in Ljubljano, je značilno bogato plastenje kontrastnih barv, zanimivih vzorcev, tekstur in materialov, poudarek na svetlobi in odsevih, pa tudi na umetniškem aspektu interierja, ki skupaj pletejo drzno, bogato, pa vseeno simfonično zgodbo, ki zadovolji vse čute.

In zgleden primer tega bogatega eklekticizma je na primer točilni pult, ki je nasproti valjastega jedra. “Dolg kamnit točilni pult je okrašen z ambientalnimi, po meri narejenimi lučmi na njem. Za njim stoji dolg, stopničast, osvetljen retro pult z velikim izborom žganih pijač. Nad njim so police, ki zaradi ozadja v ogledalu odsevajo nasproti visečo zaveso iz kovinskih členkov v zlatih tonih. Nad točilnim pultom se spušča osvetljena kristalna krona, ki poudarja njegov pomen.”

V restavraciji je ustvarjenih več ambientov za obedovanje – od visokih miz za kratkoročno zadrževanje in degustacijo vin, prek zelenih separejev, nanizanih okoli valjastega jedra, do dolge zlatorumene klopi ob steni, okrašeni s po naročilu izdelanimi reliefnimi kompozicijami. Zadnji del restavracije je dvignjen, saj občasno služi kot oder za glasbo ali dogodke, ob običajnih dnevih pa kot obedovalni prostor, ki se lahko z žametno zaveso loči od preostalih prostorov in tako obedujočim zagotovi večjo intimo.

Vse mize v restavraciji so kamnite, vsi stoli so tapecirani. “To je kombinacija, ki zagotavlja brezčasno eleganco in udobje ob obedovanju in druženju,” povedo arhitekti, ki so nad večino miz obesili tudi različna svetila, ki poudarjajo mizo s stoli kot mikroambient. “Vse luči so skrbno izbrane, skladno z oblikovanjem prostora kot zaključene celote.”

Popolnoma črn interier sanitarij razgibajo odboji svetlobe od visokosijajne črne keramike do ogledal v izrazito geometričnih oblikah.

Pa zaključimo s piko na i – s prej omenjenim osrednjim jedrom, v katerem se skriva VIP soba. “Ta je mistična in očem skrita, kar podpira tudi zasnova njenega interierja,” povedo avtorji, ki so ovalno mizo osvetlili s svetilom Wow (v obliki zajca, ki skače iz klobuka), ki jo je oblikovalec Matteo Ugolini zasnoval za Karman. Rožnata zavesa, ki obdaja sobo, pa se na koncu razpira in razkriva tapeto z oblaki. Na tapecirano steno je obešeno okroglo ogledalo, ki spet odseva vse barve, teksture in poudarke v prostoru in zunaj njega. Kot v Aličini čudežni deželi.

Interier: AKSL arhitekti

Fotografije: Janez Marolt