Letos smo v oddaji Ambienti zopet predstavili obilico prelepih slovenskih vrtov, hiš, stanovanj; sprehodili smo se po novogradnjah in občudovali navdihujoče prenove; predstavljali najnaprednejše gradbene tehnologije in vam svetovali, kako še kvalitetneje in še bolj 'po svoje' urediti svoj dom. Naslednjih deset domov pa je v vseh obzirih preseglo tudi naša najbolj nemogoča pričakovanja. Predstavljamo najkvalitetnejšo domačo arhitekturno produkcijo leta 2019!

Hiša za pet in ves svet prijateljev

arhitektura: Biro Gašperič, foto: Miran Kambič

Zakonski par – vsak od njiju uspešen na svojem področju – od doma obvladuje svoje poslovanje na svetovnem trgu. Imata tri skoraj odrasle otroke, veliko sorodnikov in malo morje prijateljev. Družina je izjemno odprta in pozitivna, življenje pa zajema z veliko žlico. Ukvarjajo se z marsičem – športom, potovanji, celo zdravilstvom -, a najpomembnejša jim je gotovo priprava odličnih domačih obrokov.

Hiša Harmonika: stekleni meh in glineni ovoj v popolni simfoniji

Hiša Harmonika, Mika Cimolini
arhitektura: Mika Cimolini, foto: Miran Kambič

Med dolenjskimi vinogradi je zrasla hiša, ki se kot meh harmonike odpira proti soncu, proti vrtu in proti čudovitim razgledom na Kostanjevico na Krki.

Razgiban dom pod drevesnimi krošnjami

arhitektura: Andrej Milovanovič, foto: Ambienti

Arhitekt Andrej Milovanovič zagovarja uporabo lesa, zato je novi dom zase in za svojo soprogo Metko postavil iz tega gradiva. Pri tem je upošteval značilno lego objektov in pri snovanju gradil na svojih izkušnjah. Spodbuja čim bolj racionalno uporabo prostora, vendar njun dom nikakor ni premajhen.

Istrski raj za slovensko družino

arhitektura: Habitare, foto: Juš Medič

V kraju Mugeba nad Porečem je slovenska družina kupila centralno vaško parcelo. Na njej je že stala majhna kamnita hiška, stara vaška pekarna z ohranjeno pečjo. Hiško so spoštljivo ohranili v svoji izvirni podobi; poleg pa so si zgradili svoj morski dom. Načrtovanje so zaupali biroju Habitare.

Po palubi v življenje

arhitektura: Superform, foto: Miran Kambič

Ljubno ob Savinji je kraj ob sotočju Ljubnice in Savinje. Tik nad Ljubnico – in le lučaj od sotočja – stoji hiša. Kot barka, nasedla na suhem. Tako blizu vode, a vseeno predaleč, da bi lahko odplula. Predstavljamo hišo sredi gričevja, ki je z lesenimi terasami, vodnimi motivi in velikimi palubami v prvi vrsti poklon življenju na vodi.

Drzno podstrešno stanovanje v Mariboru

Mansarda v Mariboru
Foto: Anja Cej

Prazna podstrešja v staromeščanskih stavbah imajo izjemen potencial. To sta ugotovila tudi mlada zakonca iz Maribora, ki sta staknila glavi in zavihala rokave ter zasnovala unikatno stanovanje z rešitvami, ki navdušujejo celo njuno mačko.

Na Kupčku: spokoj v objemu narave

Na Kupčku
foto: Ambienti

V Čekovnik nad Idrijo, na posestvo Na kupčku, nas je zvabil vrt; a veseli smo bili tudi povabila v hišo. Dom zakoncev Saše in Jureta je res nekaj posebnega: ličen, domač, predvsem pa njun.

Iskriva hiša iz ladijskih zabojnikov

foto: Jasna Marin

Na svetu je najbrž okrog 170 milijonov ladijskih zabojnikov. Ko večkrat prepotujejo zemeljsko oblo in odslužijo svojemu prvotnemu namenu, postanejo zreli za reciklažo in nove zgodbe. Eno takšnih zgodb vam tokrat prinašamo iz Maribora, kjer stoji sodobno domovanje iz ladijskih kontejnerjev.

Sodobna hiša za babico in dedka

Hiša Kamnitnik, Gartner arhitekti
arhitektura: Gartner arhitekti, foto: Janez Pelko

“Otroci so odšli od doma, prihajajo vnuki, čas je za novo hišo!” zgodbo o novogradnji na Kamnitniku v Škofji Loki hudomušno povzamejo Gartner arhitekti.

Hibrid med terenom in stavbo: hiša NB

Hiša NB, Miha Čebulj arhitektura
arhitektura: Miha Čebulj, foto: Miran Kambič

Hiša je oblikovana dvojno: navzven trden kristal zunanjega ovoja se proti dolini dvigne in podse spusti naravo. Le-ta pod njim kleše pretočne prostore, ki nas spominjajo na prvobitna naravna zavetja, na soteske in globočine, na skrita zavetja pod krošnjami dreves. Hiša je torej hibrid med grajenim in naravnim – je trdno zavetje, ki pa neločljivo raste iz svoje okolice.