Prazna podstrešja v staromeščanskih stavbah imajo izjemen potencial. To sta ugotovila tudi mlada zakonca iz Maribora, ki sta staknila glavi in zavihala rokave ter zasnovala unikatno stanovanje z rešitvami, ki navdušujejo celo njuno mačko.

Kamorkoli se ozremo v tem mladostnem, drznem mansardnem stanovanju, nas kaj preseneti. Od viseče mreže na podestu pa kolesa na steni in zabavnih sporočil na vsakem koraku. O prenovi in opremi smo se pogovarjali z lastnikoma, dvema mladima kreativcema.

Ko sta kupovala svoje prvo skupno stanovanje, sta na oglede hodila le v mansarde. “Iskala sva divja podstrešja, ker sva si želela ustvariti nekaj res novega, nekaj najinega,” se spominjata Anja in Grega Cej, ki sta se v to mansardno stanovanje zaljubila takoj, ko sta ga videla – četudi takrat ni bilo v najboljšem stanju. “Visoki stropovi, odprt prostor … Takoj sva si začela predstavljati, kako bova stvari postavila.”

Stanovanje je bilo povsem izpraznjeno, ni imelo estrihov in stopnic, star lesen podest pa je bil že popolnoma dotrajan. Po ureditvi gradbenega dovoljenja sta se povezala z izkušenimi mojstri, ki so po njunih načrtih izdelali notranjost: položili estrihe, izolirali streho in stene, vgradili strešna okna, montirali mavčne plošče, zasnovali jekleno konstrukcijo za podest in izdelali stopnišče, ki vodi do spalnice.

Pred in med prenovo

Stanovanje sta nato opremila v mladostnem industrijskem stilu, v katerem namesto dekoracije najdemo športne rekvizite in številne lončnice, pa zabavne grafike, šolske table in vintage pohištvo.

Kvadratura celotnega stanovanja je približno 80 m2; strošek obnove pa je bil presenetljivo nizek: 18 tisoč evrov za vsa gradbena dela in dodatnih 9 tisoč za opremo.

Fotografije: Anja Cej