Sodobna hiša za babico in dedka

"Otroci so odšli od doma, prihajajo vnuki, čas je za novo hišo!" zgodbo o novogradnji na Kamnitniku v Škofji Loki hudomušno povzamejo Gartner arhitekti.

0
Hiša Kamnitnik, Gartner arhitekti

Tako majhno, tako veliko

Ker je bila namenjena za par v zlatih letih, ki ni želel praznih sob in preveč dela s čiščenjem, je bila hiša v prvi vrsti zasnovana kot pritlično trosobno stanovanje. Hkrati pa je bila ideja o novi hiši veliko več kot le želja po strehi nad glavo; bila je ideja o družinskem zbirališču. Večji del površine sta tako naročnika namenila druženju širše družine, praznovanju in igri z vnuki.

Parcela je bila razmeroma majhna, locirana ob glavni dovozni poti ter obkrožena z drugimi enodružinskimi hišami. Ker je glavnina programa v pritličju hiše, je bil za arhitekte poseben izziv, kako ustvariti intimen, a hkrati prostoren zunanji kotiček, kjer se pogled odpira na čudovito škofjeloško pokrajino.

Vsi servisni programi so umeščeni ob severno stran, kar omogoča, da se hiša na jugu popolnoma odpira proti vrtu, kjer jo ovije lesena pergola. Le ta deloma filtrira poglede iz okolice, senči notranjost, usmerja poglede proti naravi in hkrati ustvarja pokrit prostor za uživanje v deževnih dneh.

Že ob vstopu v hišo lahko začutimo celoten prostor. Linija stopnic nam pogled usmerja pod poševni strop mansarde, kjer se nahajajo prostori za vnuke, medtem ko v liniji hodnika že zaznamo odprt bivalni prostor, ki se preko pergole nadaljuje v naravo zelenega vrta. Bivalni prostori so dvovišinski ter orientirani na jug proti vrtu in najlepšim pogledom. Izbira opreme nadstandardnih dimenzij zagotavlja dovolj prostora za večja družinska srečanja.

V pritličju se poleg tehničnih prostorov nahajata tudi soba za goste in kopalnica za goste ter ensuite z garderobo in kopalnico za babico in dedka.

Uigranost preprostih rešitev

Posebnost hiše je nadstrešek, ki objema glavni objekt ter tvori ambiente vhoda, garaže ter pokrite povezave do zunanje pergole.

Hiša je prefabricirana, zgrajena v pasivnem standardu. Za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode skrbi toplotna črpalka zrak-voda; prezračevana pa je s centralnim sistemom z rekuperacijo. Poleti se hladi s pomočjo naravnega vleka skozi strešna okna, vsa voda iz strešin pa se zbira v zunanjem podzemnem zbiralniku in se uporablja za splakovanje stranišč, pranje perila in zalivanje vrta.

Hiša je zasnovana tako, da dopušča tudi možnost kasnejše adaptacije v dvostanovanjski objekt: v primeru, da bi mlada družina v prihodnosti potrebovala ne le streho nad glavo, pač pa kar – dom.

“Veseli smo, da nam je uspelo zasnovati simpatično hiško, ki s preprostimi rešitvami daje bivanju novo dimenzijo. Prepričani smo, da bo s svojo prisotnostjo osrečevala tako svoje stanovalce, kot, upamo si trditi, tudi mnoge obiskovalce in mimoidoče,” še zaključijo arhitekti.

Arhitektura: Gartner arhitekti

Fotografije: Janez Pelko

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *