Pristno bivanje: prenova hiše v Murglah

Arhitekta France in Marta Ivanšek sta naselje Murgle zasnovala po načelih skandinavske kulture bivanja. Tesno povezanost z naravo, ki jo hiši zagotavlja zasebni atrij, še nadgrajuje uporaba naravnih materialov, osnovnih gradnikov tako konstrukcije kot interierja hiše. Studio DREVO se je lotil stilske prenove ene izmed murgleskih hiš in jo preuredil za sodobni način bivanja.

0
Hiša Murgle, Studio SREVO

Montažna lesena hiša, zgrajena leta 1965, je najprej potrebovala energetsko sanacijo. Obnovljene so bile fasada, streha ter kondenzacijska plinska peč, zamenjano stavbno pohištvo ter dodano talno gretje.

Odpiranje stropa med prenovo

Hiša navzven ni spremenila svoje identitete. Še vedno se odpira na atrij, ki je pridobil razširjeno teraso, obloženo z macesnovimi deskami. Opečnat tlak, položen mestoma okoli hiše, lepo dopolnjuje opečnato fasado. Navznoter pa se je organizacija prostorov povsem predrugačila. Arhitekturno-oblikovalski tandem se je odločil strop popolnoma odpreti in razkriti žeblane lesene nosilce. Nova strešna okna, ki v prostor pripeljejo mehko zenitalno svetlobo, skupaj z na belo prebarvanimi lesenimi nosilci ustvarijo zračen, lahkoten in prijeten prostor.

V ta novo razkriti volumen je umeščen osrednji prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevnim kotičkom. Okoli njega so nanizali dodatne programe – spalnico, sobo za delo ali goste, kopalnico in predsobo. Večina teh prostorov se v osrednji prostor odpira z drsnimi vrati – beljenimi brezovimi vezanimi ploščami – s čimer se bivalni del prostor poljubno širi izven svojih meja in vsakokrat spreminja svojo površino in volumen.

Tako kot hiša je tudi notranja oprema zasnovana za skandinavsko bivanje. Po vsej hiši je položen masiven hrastov parket, ki ga v izbranih prostorih dopolnjujejo druge talne obloge – kokosova preproga v predsobi in keramika v imitaciji terazza v kopalnici. Pohištvo je večinoma izdelano po meri, osnovni odtenek beljene breze pa mestoma dopolnjujejo poudarki v opečnati barvi, ki hišo ponovno povežejo z njeno okolico. Prostostoječi elementi – črna miza, izdelek studia DREVO, obkrožena s stoli Mosquito slovenskega oblikovalca Nika Kralja, udoben Eamesov počivalnik v kotu ter obešalnik za oblačila, ki so ga iz drevesnega debla prav tako izdelali v studiu DREVO, – ustvarjajo poglobljen minimalističen prostor, prostor relaksacije, druženja in povezovanja.

Hiša, ki na prvi poged – kljub svojim 90 m2 bivalne površine in 75 m2 atrija – deluje skromna, je v svojem bistvu bogata: je dom, kjer bo aktiven par, skupaj s svojima kužkoma in mačkoni, užival v počasnem, pristnem bivanju.

Arhitektura: Studio DREVO

Fotografije: Jaka Babnik

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *