Poletje se morda bliža koncu, a s projekti, kot je ta, ga lahko oživimo tudi v jesenskih dneh. V osrčju Tuluma je namreč zrasla prekrasna vila, ki uteleša mir, čuječnost in spokojnost.

Tulum, med turisti priljubljeno mesto na polotoku Jukatan, je ležerna počitniška destinacija. Njeno ležernost in spokojnost pa lepo uteleša vila, ki je delo arhitekturnega studia CO-LAB Design Office.

Navdih za njeno oblikovanje so našli v zemeljski aromi, ki nastane, ko na suho zemljo pade dež. V občutku spokojnosti in miru, ki ga v nas vzbudi narava s svojo tišino. Villa Petricor stanovalca spodbudi, da se poveže z naravnim svetom. S prostori, ki nagovarjajo k temu, da se upočasnimo in občutimo lepoto sedanjega trenutka.

Vila je namreč oblikovana okrog obstoječih dreves, z mislijo na tamkajšnje vremenske pogoje. Njena orientacija omogoča, da kljubuje močnim obalnim vetrovom in se odzove na obdobje deževja ter pripekajočo vročino. Zasteklitve in odprtine so umeščene tako, da objemajo prizore iz okoliškega bujnega vrta.

Zelenje omogoča filtriranje naravne svetlobe in okrasi stene s premikajočimi se sencami. Tloris je odprt, v samo jedro pa so arhitekti umestili stopnišče, ki povezuje vse tri etaže. V pritličju je odprt bivalni prostor, ki se skozi velika obokana vrtljiva okna navezuje na bazen.

Umeščeno pohištvo se zliva s subtilnimi stenami, tlemi in obokanimi stropi, kar ustvarja neprekinjen in monoliten prostor. Razbarvana svetloba na stenah in tleh poudari teksturo notranjosti in razkrije namerno nepopolno ročno delo lokalnih obrtnikov. Sence, ki jih meče okoliško rastlinje, še povečajo prisotnost narave v vsakem prostoru hiše. Mehke tkanine v zemeljskih tonih dopolnjujejo pohištvo in dekor, ki so ga arhitekti izdelali sami.

Interier je minimalen, subtilen, kar daje besedo okoliškemu zelenju, ki skozi zasteklitev in odprtine deluje kot umetniško delo. V jedilnici se bohoti manjša okrogla miza z marmornato ploščo, marmor Santo Tomás pa so arhitekti uporabili tudi pri izdelavi kuhinjskih pultov in kopalnic.

Vsak detajl stanovanja je izdelan v sodelovanju z lokalnimi mojstri, in čeprav so pri izdelavi stremeli k popolnosti, je prav učinek nepopolnosti tisti, ki daje razkošni vili prav poseben čar.

Fotografije: César Béjar