Čudovita sredozemska vila, ki se spaja z grško zemljo

Na prekrasnem grškem otoku Paros, s pogledom na širno Sredozemsko morje, se razprostira nadvse zanimivo zasnovana zasebna vila. Zasnovana je več-nivojsko, na strmem pobočju, le lučaj od morja, kar dovoljuje čudovite razglede na kikladsko otočje s prav vseh oblikovanih prostorov.

0

V letošnjem letu dokončana hiša, delo grškega arhitekturnega studia Tsolakis Architects, se razprostira na 800 m2. Pri oblikovanju objekta je arhitekte vodila zamisel, da vilo povsem integrirajo v kamnito pokrajino. Temu primerna je tudi zasnova volumnov, ki se odzivajo na samo topografijo dane lokacije, obenem pa se zelo subtilno sidrajo v sredozemski okoliš. Sama arhitektura ne posega grobo v prostor, temveč s fragmenti nežno preobrazi teren.

Trije izoblikovani podzemni nivoji so rezultat oblikovalskega procesa, fasada danega objekta pa se s svojo dualnostjo opira tako na prvotno arhitekturo kot geometrijske linije. Tradicija lokalne arhitekture se odraža v uporabi naravnega kamna, ki objekt še dodatno približa samemu terenu, geometrijske linije pa na novo interpretirajo obstoječo obliko kamna in se metaforično izražajo v belih predelih pročelja. Prav po zaslugi odnosa med kamnom in belim ometom objekt deluje manjši, kot v resnici je, in zatorej ohranja duh tradicionalne kikladske arhitekture.

Namembnost posamičnih nivojev ni strogo določena, saj gre predvsem za prepletanje različnih funkcij. Spalni prostori so umeščeni na zgornji in srednji nivo ter se prepletajo z dnevnimi. Objekt se pohvali z dvema plavalnima bazenoma, umeščenima na srednji in spodnji nivo, medtem ko zunanje stopnišče smiselno povezuje vse oblikovane volumne. 

Zaradi lastnosti prijetnega sredozemskega podnebja so arhitekti notranje prostore z velikimi steklenimi površinami razširili navzven na teraso, obenem pa priskrbeli zadosti sence, ki v vročih poletnih dneh ščiti stanovalce pred visokimi temperaturami. Želja po koherenci med zunanjimi in notranjimi prostori se odraža tudi v atrijih, ki s strani dovajajo svetlobo, podzemne prostore pa dodatno osvetljujejo tudi zareze v terenu.

Arhitektura: Tsolakis Architects

Fotografije: George Messaritakis

Prejšnji članekK nam so prišle iz daljnega vzhoda: stene iz papirja
Naslednji članekDaša’s Pottery: uglašenost skandinavskega duha in sodobnih linij
blank
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *