Ker je investitor zaposlen kot fotograf in na področju spletnega marketinga, velik del posla opravi kar od doma. Zato si je v svoji novi hiši, ki stoji v večjem nemškem mestu, želel prostorne pisarne, pogoj pa je bila tudi zračna galerija. V vili, kot sta si jo zmislila skupaj z ženo, sta uresničeni obe želji.

»Galerija ponuja nepričakovano odprtost. Vse postane bolj zračno in svobodno. Poleg tega olajša medsebojno komunikacijo, pogovarjate se lahko od koder koli, tudi od zgoraj navzdol,« pravi Stephan Karg, za katerega je bila galerija absolutni »Must-have«, idejo oziroma načrt zanjo pa je prispevala kar njegova žena Sophia.  

»Že na začetku smo imeli natančne zamisli o tem, kako naj bo hiša videti: to naj bi bila mestna vila, preplavljena s svetlobo s prostornimi in zračnimi sobami. Sophia je pripravila skoraj popolno predhodno načrtovanje, ki ga je nato izvajalec pretvoril v 3D model,« se spominja naročnik, ki se je obrnil na podjetje za montažno gradnjo WeberHaus.

Postavitev hiše z velikodušnimi okenskimi odprtinami je potekala hitro, v juliju 2017 je bila položena temeljna plošča, v februarju 2018 pa je bila nepremičnina že pripravljena na vselitev in na zadnje detajle glede pohištva in dodatkov.

Notranje opreme so se lotili korak za korakom, izhodišče pa je bila želja po eleganci. »Simetrija in ravne črte so vedno pozitivne,« veselo pove lastnik in doda: »Rad imam čiste linije in enako velika okna. To daje hiši enoten videz, kot da bi bila izdelana iz enega kosa.«

Barvno shemo določa šik svetlo-temni kontrast tako na znanji strani objekta kot v njegovi notranjosti: okenski okvirji antracitne barve zunaj stilsko izstopajo iz sijoče bele fasade, medtem ko sta v interjerju črna in bela združeni s toplimi lesenimi površinami, ki dajejo prostorom udoben značaj. Vrhunec je seveda črna kuhinja, do katere je bil lastnik sprva skeptičen, zdaj pa priznava, da mu je postala všeč.  

Hiša je zgrajena v pasivnem standardu in z lastno proizvodnjo energije v preko 12 visoko zmogljivih fotovoltaičnih modulih na strehi. Debel izolacijski ovoj stavbe in okna s trojno zasteklitvijo zagotavljajo nizko porabo energije, neodvisnost od dobaviteljev energentov ter nizke položnice, kar še dodatno prispeva k zadovoljstvu bivanja v hiši. »To je zame res sanjska hiša. Enakega mnenja so tudi prijatelji in družina,« zaključuje lastnik.

Izvedba in fotografije: WeberHaus