Lastniki enodružinske vile, ki stoji v mirni četrti Ženeve, so več kot očitno veliki ljubitelji keramike. Vanjo so namreč oblekli tako tla kot stene kleti, pritličja in nadstropja.

Vilo zaznamujejo črno-bela fasada iz keramike Casalgrande Padana in velika panoramska okna, ki prinašajo v prostore zrak in svetlobo. Spodnji del hiše je odet v bele plošče iz porcelanaste keramike, medtem ko je zgoraj prezračevana fasada iz aluminijevih panelov. Dizajn in barva zunanjega oboda pomagata nadzorovati vročino v poletnih mesecih, saj preprečujeta vstop toplote v prostore, ki niso klimatizirani, ampak je temperatura v njih nadzorovana samo prek prezračevanja.

Vila je pravokotne oblike, široka le 3,5, metra, pri čemer sta v njenem pritličnem delu kuhinja in dnevni prostor, spalnice so zgoraj. Vsi prostori v kleti imajo vsak svojo vkopano teraso, prekrito z belimi aluminijastimi ploščami in obdano s prozornimi steklenimi parapeti, ki povečujejo dotok naravne svetlobe. Te terase so različno velike in namenjene različnim dejavnostim, dostop do njih pa je urejen skozi enaka drsna vrata, kot so tista, nameščena v zgornjih nadstropjih. Na terasi z bazenom sta jacuzzi in makro bonsaj, na terasi delovne sobe pa okoli majhnega ribnika uspeva bujna vegetacija.

Kuhinja, dnevni prostor in spalnice zavzemajo južni del vile, medtem ko je severni namenjen vhodni veži, ki jo zastirajo navpične rešetke in tako zagotavljajo zasebnost.

Ženevska vila izpolnjuje tudi najvišje standarde glede energetske učinkovitosti. Geotermalni sistem ter sončne in fotovoltaične celice skrbijo za toplo sanitarno vodo in poganjajo toplotno črpalko. Vkopan rezervoar za zbiranje deževnice pa služi vrtnemu namakalnemu sistemu.

Arhitektura: JM Architecture

Fotografije in keramika: Casalgrande Padana