Mehiški polotok Jukatan je destinacija, ki jo največ Evropejcev obišče v mesecih od novembra do februarja, ko pri nas vladata mraz in sneg. In kaj je tam videti? Poleg veličastnih majevskih piramid, bogatega podvodnega sveta in roza flamingov tudi zelo imenitno arhitekturo. Predstavljamo vam enega od tamkajšnjih kolonialnih stanovanj, v katerem se prepletajo vplivi modernizma in klasike.

Stanovanje se nahaja v kraju Cancun tik ob Karibskem morju, za njegovo obnovo in opremo pa je poskrbela Joana Pais. Inspiracijo je oblikovalka iskala v kombiniranju dveh stilov – klasičnega in modernega – pri čemer so ji oba narekovale arhitekturne značilnost objekta z ravnimi linijami in klasičnimi detajli.

Da bi bil končni učinek čim bolj bogat in poln, je k opremljanju pristopila premišljeno. Od materialov je izbrala les za toplino in povezanost z naravo, marmor za sofisticiranost ter pozlačeno nerjavno jeklo, ki v  ambient prinaša eleganco in vrhunskost.

Velika predelna stena deli dnevno sobo in jedilnico. Ker je iz marmorja s temnim zaključkom in z bronasto obrobljenimi ogledali, je zelo luksuzen in glamurozen kos, podobno kot modularna zofa. Ta je s svojimi zaobljenimi organskimi linijami »hommage« udobju.

Glavni bivalni postori z antracitno kuhinjo na čelu se na eni strani odpirajo na prostorno teraso, na drugi pa vodijo v razkošne hodnike in ostale sobe, ki so prav tako skrbno opremljene. Od imenitnejših kosov pohištva in dodatkov naj omenimo še vsaj dva, to sta namizna svetilo iz cevastega stojala in s senčnikom iz tapioke ter funkcionalni predalnik iz hrastavega furnirja, ki se pohvali z velikim številom odprtin in predalov za priročno shranjevanje.

Lastniki stanovanja lahko v polnosti užijejo prednosti življenja na tej lokaciji. Prijazno karibsko podnebje jukatanskega polotoka omogoča sproščenost zunaj, preplet naravnih materialov in pohištvo po meri pa uživanje z vsemi čuti tudi v interjerju.

Oprema in fotografije: Caffe Latte