Arhitektka Helena Kalčič je zasnovala prefinjeno kopalnico, v kateri se srečajo mehke linije sanitarne opreme, bogati poudarki keramike in toplina lesa.

Ob opremljanju nove kopalnice smo soočeni s številnimi izbirami, ki vplivajo ne le na končen izgled prostora, temveč predvsem na občutek v njem. Pomembno je, da vse elemente opreme izberemo skladno s svojimi potrebami, željami in slogom, in tako ustvarimo skladen in bogat ambient.

Za popestritev funkcionalnega in minimalističnega ambienta je arhitektka izbrala akcentirano keramiko: zlat mozaik ob toplo sivi osnovi, ki spremlja vse kose sanitarne opreme; pojavi se kot stena v tušu, kot obloga vgradne kadi, za školjko in obema umivalnikoma. Njegova bogata, nasičena struktura pripomore, da iz navadne kopalnice nastane pravi turški hamam.

Z željo po prostoru, ki nudi uporabniku zadostno dozo udobja in odmik od vsakdanjika, je avtorica uporabila kombinacijo izčiščenih linij in minimalnističnih kosov opreme, ki zmorejo konkurirati bogati mozaični podlogi in zagotvijo pravšnje ravnovesje v prostoru. Osrednji del ambienta je vsekakor lesen orehov pult z zaobljeno sanitarno opremo in izstopajočo armaturo. Vgradna omara opravlja svojo funkcijo sprave za toaletne pripomočke in razbremeni samozadosten pult vseh odvečnih elementov. Vsi preostali uporabljeni dodatki – enostavna svetila, preprosta ogledala, steklena stena – so izbrani tako, da ne odvračajo pozornosti od bogatih poudarkov.

Interier: Helena Kalčič (DOMUS design)

Fotografije: Damjan Ujčič