Otroški sobi moramo posvetiti posebno pozornost, saj za naše nadobudneže predstavlja svet v malem. Tu spijo, se učijo, igrajo, ustvarjajo, se družijo in konec koncev tudi odrastejo. V nadaljevanju predstavljamo šest osnovnih nasvetov za trajno, udobno in otroku prilagojeno opremo.

Izberite opremo, ki bo rasla skupaj z otrokom

Ko opremljate sobo za malčka, gotovo ne razmišljate, da bo nekoč v tem istem prostoru bival najstnik. A tako bo – in že prva vgradna omara bo narekovala položaj vseh preostalih pohištvenih kosov v prostoru. Pri opremljanju sobice zato vedno predvidevajte vse stopnje razvoja vašega otroka: tako boste zavestno (kos za kosom) gradili idealen končni rezultat, pa tudi prilagoditev bo dolgoročno precej manj.

Uporabite odrasle barve

Čeprav gre za otroško sobico, za njen temelj ne uporabite močne ali kričeče barve (živo zelene, rdeče, rožnate …), saj lahko slabo vpliva na otroški spanec. Obarvajte jo raje v pastele in jo po želji otroka popestrite s posamičnimi barvitimi dodatki.

Foto: Pixabay

Upoštevajte otrokovo mnenje

Otroci se bodo v svoji sobi raje zadrževali, če bo ta opremljena po njihovem okusu. To seveda ne pomeni, da damo otrokom proste roke, ampak da njihove želje vzamemo kot kreativno izhodišče, ki pa ga nato uravnotežimo s funkcijo, prostorskimi omejitvami in lastnimi finančnimi zmožnostmi. 

Če je sobica velika, ločite spalni in igralni/študijski kotiček

Če je otroška soba večja od 15 m2, razmislite o tem, da bi ločili spalni kotiček od preostalega otroškega kaosa. Uporabite manjšo pregrado, posteljo dvignite na podest ali pa oba prostora ločite z zaveso in tako za otroka ustvarite kotiček, kamor se bo lahko umaknil pred svojimi obveznostmi.

Foto: Pixabay

V majhni sobi uporabite inovativne rešitve

Zložljiv pograd, ki se čez dan pospravi v plosko omaro (kot na primer v tem apartmaju v Kranjski Gori), zložljiva pisalna mizapostelja pod stropom ali pa malo drugačna otroška igrala lahko tudi malo sobico preobrazijo v multifunkcionalen prostor.

V vsakem primeru pa prostora ne prenasičite s pohištvom

Najpomembnejši prostor vsake otroške sobe je prosta površina. Tam se otroci igrajo, telovadijo, ustvarjajo in družijo. Zato otroške sobice ne zapolnite do zadnjega kotička z igračami, omarami, oblazinjenim pohištvom … Več kot je proste površine, bolje bo za razvoj vaših otrok.