V Romuniji, na severnem delu predmestja Bukarešte, stoji nova stanovanjska soseska Stejarii, ki slovi po nadstandardnih stanovanjih, vpetih v zeleno okolico. Sosesko sestavlja 198 stanovanj, velikih od 95 do 700 m2 in namenjenih najzahtevnejšim najemnikom, zanje pa je značilna tudi maksimalna energijska učinkovitost. Ker soseska stanovalcem ponuja tudi velike zelene površine, tvori zelo kakovosten bivalni prostor.

Stanovanjska soseska prioritetno obravnava dobrobit stanujočih. Arhitekturno je zasnovana tako, da stanovalcem zagotavlja najvišje standarde udobja, zasebnosti in varovanja 24/7 ter tako na novo definira luksuzno bivalno izkušnjo. Njena strateška lokacija združuje prednosti obeh svetov: bližino urbanega središča in miru, ki ga ponuja narava.

Poleg privlačne fasade Swisspearl soseska ponuja visoko kakovost bivanja.

Med gradnjo niso delavci posekali niti enega drevesa iz 250 hektarjev gozda, ki obdaja sosesko. Poleg tega je 46 % celotne površine stanovanjskega kompleksa pokritega z vegetacijo, kar pomeni nič manj kot 11.000 kvadratnih metrov parkov in pravih botaničnih vrtov, ki zajemajo več kot 150 vrst rastlin. Stanovanja so zasnovana tako, da stanovalci v celoti uživajo v zeleni raznolikosti, saj je pogled na gozd zagotovljen z 270-stopinjskim panoramskim pogledom iz vsake stanovanjske enote.

Ker se soseska nahaja sredi hrastovih gozdov Baneasa, imajo njeni prebivalci tudi neprimerno čistejši zrak, kot je v mestnem središču. Z rednimi meritvami zraka znotraj soseske so namreč ugotovili, da je kar 30 % boljši kot v jedru Bukarešte, poleg tega pa je soseska maksimalno energetsko učinkovita. K doseganju tega cilja prispevajo tudi izdelki Swisspearl, saj je kar 22.000 m2 površin stanovanjskih objektov oblečenih v fasadne plošče Swisspearl Zenor 11115. Vlaknocementne fasadne plošče ob ustrezni predhodni izolaciji prispevajo k vzdrževanju stalne temperature v stanovanjih ter omogočajo naravno prezračevanje. Tako v notranjih prostorih ustvarjajo prijetno klimo skozi vse leto.

Celoten kompleks je oblečen v fasadne plošče Swisspearl Zenor 11115, ki pripomorejo k energijski učinkovitosti objekta.

Stanovanjska soseska Stejarii je pridobila tudi certifikat BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Gre za priznano trajnostno metodo oziroma vodilni okoljevarstveni sistem za ocenjevanje vrste vplivov, ki jih imajo na okolje infrastruktura in stavbe. Zagotovo lahko rečemo, da je bila soseska zgrajena z mislijo na boljši jutri.

Vlaknocementne fasadne plošče ob ustrezni predhodni izolaciji prispevajo k vzdrževanju stalne temperature v stanovanjih ter omogočajo naravno prezračevanje.

Vsi strešni in fasadni vlaknocementni izdelki Swisspearl iz podjetja Swisspearl Slovenija so namenjeni oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov, pa tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, ampak zagotavljajo kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka®, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Arhitektura: SC ARTLINE SRL, arch. Radu Teacă, Corina Nicola, Andrei Teacă

Fotografije: Vlad Pătru

Sponzorirana vsebina