V dolini Trente, v majhni vasici Soča, stoji novo apartmajsko naselje, ki ponuja kar 19 apartmajev različnih tipov. Na idilični lokaciji v osrčju Triglavskega narodnega parka lahko tako vsakdo izkusi popoln mir in doživi naravo v vsej svoji lepoti ter hkrati biva v udobnih in vrhunsko opremljenih apartmajih.

Apartmajsko naselje se nahaja znotraj območja značilne arhitekturne tipologije za ta konec Slovenije. Arhitekti so pri zasnovi novogradnje upoštevali stroge pogoje Triglavskega narodnega parka in Zavoda za kulturno dediščino ter tako ohranili glavne značilnosti bovškega stavbnega tipa z dodajanjem moderne tehnologije gradnje. Tipični bovški elementi na objektu ostajajo “gank” oziroma balkon, ki omogoča dostop do posameznih nastanitvenih enot, ter strme dvokapne strehe, zaključene s čopi.  

Vlaknocementna ravna kritina je klasika gradbene kulture in pravilna odločitev za strme strehe v gorskem okolju, zato ne preseneča, da je bila za apartmajsko naselje izbrana v naravno sivi barvi in značilni romboidni obliki. Enojno pokrivanje z ravno kritino je zaradi oblike in načina polaganja plošč tudi zelo gospodarno. Streha s poudarjenimi poševnimi linijami je razgibana in hkrati elegantna, poleg estetske kombinacije pa odlično sovpada z drugimi naravnimi materiali, kot sta klasičen omet in les, ki sta na objektu uporabljena na fasadi. Okenske odprtine apartmajskega naselja so večinoma manjše in kvadratne, mansardo pa osvetljujejo strešna okna in tako omogočajo prost pogled v zvezdnato nebo.

Vsi strešni in fasadni vlaknocementni izdelki Swisspearl iz podjetja Swisspearl Slovenija so namenjeni oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov ter objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka®, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

  • Izdelek: Vlaknocementna kritina Swisspearl
  • Arhitektura: SoNo arhitekti, Biro prostor
  • Investitor: 123 Hiška

Fotografije: Miran Kambič