Prijetno bivanje je odvisno od številnih dejavnikov, glavni pa je gotovo izbor materialov pri gradnji objekta. Tega so se zavedali tudi investitorji večdelne stanovanjske hiše za Bežigradom v Ljubljani, zato so zanjo izbrali najboljše: vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt, ki jih proizvaja in trži podjetje Eternit Slovenija. Zakaj? Ker vlaknocement zagotavlja varno zaščito pred vremenskimi in drugimi vplivi, ugodno bivalno klimo ter ureditev videza stavbe in okolice za dolgo obdobje brez nepotrebnih vzdrževalnih stroškov.

Eternit Slovenija je podjetje iz Anhovega, ki že 20 let proizvaja in trži visoko kakovostne vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt. Njihova ponudba obsega vsem dobro poznane valovite plošče Valovitka, ravno kritino, izdelke za urejanje vrta in okolice ter fasadne plošče Swisspearl. In ker ravno vlaknocementne plošče odpirajo širok manevrski prostor za gradnjo streh in fasad, so bile idealna izbira za stanovanjsko hišo za Bežigradom, ki jo je sprojektiral arhitekturni biro Point d. o. o., iz Ljubljane.

Celoten stavbeni ovoj hiše je iz vlaknocementnih plošč Swisspearl v različnih barvnih odtenkih, ki imajo pri zunanjosti objekta tudi osrednjo vlogo. Navpični pasovi Swisspearl plošč v toplih tonih bež, rumene in bele barve obkrožajo celotno zgradbo. Iz enakega materiala so izdelani tudi drsni senčni elementi in atrijske senčne plošče. Arhitekti so si barvni koncept zamislili na podlagi barv, ki so jih videli v okoliški soseski. Ko so drsni senčni elementi v zaprtem položaju, popolnoma spremenijo volumen objekta in ustvarijo enotno, homogeno celoto.

Detajli spojev in pritrjevanj skupaj z neomejeno izbiro velikosti plošč in barv omogočajo neskončne možnosti oblikovanja privlačnih fasad za vse vrste objektov.

Da bi prekinili celovitost ortogonalne škatle, so si arhitekti v pritličju zamislili dolg odrezan odsek, ki je povezan s parkiriščem in ustvarja zaščiten vstopni prostor. Zadaj, vzdolž celotne širine fasade, pa oblikuje pokrit zunanji prostor, ki se odpira na vrt. Površine obeh odsekov so poudarjene s spremembo materiala in teksture: tukaj so stene in vodoravni previsi obloženi v vitkih horizontalnih lesenih letvicah. Dve terasi v pritličju je prav tako možno zapreti z drsnimi elementi iz fasadnih plošč.

Površinsko obdelane plošče s perforacijami in 3D ornamenti dajejo objektu poseben pečat.

Fasadne plošče Swisspearl so del sistema prezračevane fasade. Notranji sloji zagotavljajo zgradbi nosilnost ter toplotno in zvočno izolativnost, zunanja obloga s fasadnimi ploščami Swisspearl pa učinkovito varuje notranji sestav pred dežjem, vetrom in snegom ter daje zgradbi prestižen izgled in trajno lepoto.


Fasadne plošče Swisspearl imajo številne dobre lastnosti. Omenimo samo paropropustnost, zmrzlinsko in korozijsko odpornost ter negorljivost.

Arhitekti so pri več delni stanovanjski hiši uspešno uravnotežili sodoben trend arhitekture z okolico in tako ustvariti brezskrben, igriv videz, ne da bi stavba izgledala neresno. Njihov cilj pri izdelavi barvnega koncepta je bila ohranitev diskretne arhitekture, ki hišo lepo umešča v svoje okolje, medtem ko še vedno ohranja sodoben videz.

Tehnične informacije
Lokacija: Bežigrad, Ljubljana, Slovenija
Arhitektura: Point d.o.o. (Tadej Glažar, Arne Vehovar, Emmanuel Osei Lartei)
Leto izgradnje: 2010–2012
Glavni izvajalec: Inženiring Rupena, Ljubljana
Izvajalec fasade : Zaključna dela DEMMO Franc Helbl s.p., Laporje
Fasada: Vlaknocementbe plošče Swisspearl, Carat Onyx 7092, Topaz 7072 in Swisspearl Reflex Mystic Brown 9271
Fotografije: Miran Kambič
Kontakt: www.eternit.si