Ob vznožju gore Vitosha v glavnem bolgarskem mestu Sofiji je zraslo stanovanjsko naselje ACME. Gre za kompleks, sestavljen iz treh stavb in enajstih stanovanj v vsaki izmed njih. Arhitekturni poudarek je zagotovo streha, ki se elegantno zlije s fasado in tako omogoča enoten, celovit izgled treh stavb. Hkrati pa prehod strehe na fasado tudi vizualno zmanjša obseg stavbe in tako pripomore k bolj domačemu videzu, spominjajoč na stanovanjske hiše.

Da je omenjeni bolgarski stanovanjski kompleks nekaj posebnega, priča tudi nagrada Stavba leta 2020, ki jo je naselje ACME dobilo v kategoriji stanovanjskih in večdružinskih objektov ter jo enkrat letno podeljujejo v sofijski Operi in baletu. Kompleks je bil nagrajen zaradi vseh prednosti, ki jih nudi, in sicer funkcionalno oblikovanih stanovanj, urejene zelene okolice in lepih razgledov, prav tako pa tudi zaradi visoke kakovost bivanja na račun energijsko učinkovitih tehnologij, trajnosti, varnosti in tesnega stika z naravo.

Velikoformatne ravne, temno sive plošče Swisspearl, ustvarjajo močan vizualni kontrast z ostalo fasado iz opeke.

Čeprav se oblike treh stavb med seboj  nekoliko razlikujejo, po zaslugi barv in materialov tvorijo očitno celoto. Materiali in barve so kombinirani spretno in z občutkom, elegantno se na primer zlijeta vlaknocement in opeka ter temna in opečna barva.

Ker so se investitorji zavedali, da je za večstanovanjsko gradnjo še toliko večjega pomena dolga življenjska doba, pri izboru materialov tudi niso varčevali in so streho objekta, ki bo tekom let najbolj na udaru, oblekli v vlaknocementne plošče Swisspearl. Te so zagotovo več kot primerne; negorljive, odporne na različne vremenske razmere, zmrzal in UV žarke, ekološko neoporečne ter preprosto brez nepotrebnega vzdrževanja. Prednost plošč Swisspearl pa je tudi ta, da se lahko uporabijo tako za fasade kot v obliki strešnega sistema Integral Plan. V tem primeru se uporabijo fasadne plošče s posebnim premazom za streho z obrezanimi in impregniranimi robovi. Plošče imajo dodatno oznako R (Swisspearl R).

  • Arhitektura: E-Arch Studio
  • Izvajalec fasade: Agnesika Plast Ltd.
  • Fasadne plošče: Swisspearl Carat Black Opal 7025
  • Foto: Meraner & Hauser OHG/SNC

Strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.