Preiskali smo naš arhiv vrtov in poiskali primere, ki prikazujejo ustvarjalnost njihovih lastnikov. Presenečeni boste, kako pestra in enkratna so ta pribežališča!

Vrt okoli svojega doma si uredimo iz različnih nagibov, gotovo pa se želimo nekako povezati z naravo: naj si bo to zaradi pridelovanja hrane, uživanja v zelenem okolju ali občudovanja cvetočih rastlin. Na vrtu si lahko uredimo tudi prostor, kjer počivamo, delamo in se družimo.

Sodoben kraški vrt, foto: Stane Sušnik

Večje ali manjše terase

Takemu druženju so največkrat namenjene terase, ki so večji, odprti prostori, pogosto opremljeni z žari, letnimi kuhinjami in podobnimi pripomočki za uživanje. Terase so običajno precej razkošne, saj se na njih odraža tudi prestiž lastnika, lahko pa tudi manjše, namenjene predvsem nam ali najbližjim. Take terase so opremljene skromneje, saj ponujajo zasebnost in udobnost.

»Teraso jaz jemljem izključno kot sobo na prostem. Kamor mi ni treba obuti posebnih čevljev, ali si natakniti škornje, da lahko grem ven, ker je to čist prostor, samo da se iz bivanja iz dnevne sobe znotraj sprehodim v dnevno sobo zunaj,” pravi Bernarda Strgar Schulz, ki si je uredila imeniten zunanji prostorček.

Soba na prostem Bernarde Strgar Schulz, foto: Ambienti

Intimni kotički

Majhni deli vrta, ki si jih uredimo prav zase, so intimni kotički, v katerih najdemo svoj mir. Tja se umaknemo, ko bi radi bili sami, ko smo žalostni ali veseli. Tu ima vrt za nas največjo vrednost; tu lahko uživamo v tišini, ob ptičjem petju, ob žuborenju potoka, lahko ob kozarčku ali brez, sami ali z najbližjimi. Tu sanjamo, opazujemo, beremo ali zapremo oči in se predamo naravi … Morda si celo poiščemo en kotiček za zjutraj in drugega za zvečer, kot to rada naredi Meta Tavčar, lastnica vrta pri Kranju.

Ko sami zavihamo rokave

Zato, da si ustvarimo tak kotiček, ne potrebujemo nujno načrta krajinskega arhitekta, saj ga lahko ustvarimo sami. Postavimo klop ali stol z mizico, morda obesimo gugalnico ali visečo mrežo. Gradivo predstavljajo običajno les, kovina ali kamen.

Lep primer, kako lahko lastniki ustvarijo edinstven vrt, je primer vrta zakoncev Knavs nad Loškim potokom. Večina vrtnega pohištva in ostale opreme je delo moža Petra, ki ima očitno spretne roke.

Seveda nam bo kotiček prav tako pri srcu, če bomo vrtno pohištvo kupili in pri tem upoštevali slog našega vrta.

Poiščimo pravo mesto

Katero mesto na vrtu je primerno za tak kotiček? Ni ga preprosto določiti, saj je vsak vrt zgodba zase. Na izbiro kotička na primer vplivajo lega, velikost, gostota rastlinja, grajeni ali dodani vrtni elementi, kot so zidci, vrtno pohištvo, vodni motiv, pot sonca prek vrta… Prav tako pomembno je, ali se želimo v kotičku umakniti pred svetom? Je kotiček tam, kjer je najlepši pogled na del vrta? Naj bo kotiček odmaknjen od hiše ali pa nekje blizu nje? Ni vseeno, ali tam, kjer bi radi posedali, pogosto piha veter ali pa je mesto ves čas v senci. Osvetljenost in prepišnost sta odvisni tudi od letnega časa, torej bomo poleti posedali v enem kotičku, pomladi in jeseni pa v drugem.

Ustvarjanje zasebnosti

Če bomo svoj kotiček ustvarili sami, bomo ob vsem naštetem dosegli najlepši učinek z iskanjem preprostih rešitev. Kotiček naj ne bo poln dodatnih elementov, zato je bolje, če smo pri izbiri sedišč skromni in barvno zadržani. Naš kotiček naj bo izhodišče za opazovanje, za umiritev ali za prijazen klepet, ne pa nekaj, kar zahteva obilo pozornosti. To raje namenimo tistemu, kar bomo občudovali iz našega zavetja.

Kako pa temu zagotoviti dovolj zasebnosti? Lahko ga ogradimo z mrežo, jo ozelenil in tako zastrl pred nezaželenimi pogledi. Kotiček lahko skrijemo tudi tako, da ga umestimo v odmaknjeni vrtni kot, kot lahko vidimo na vrtu v Kamniku.

Vrt milnih mehurčkov, foto: Rene Gomolj & Doris Markač, Ninetyframes

Izbrali smo le nekaj primerov iz bogatega arhiva posnetih slovenskih vrtov. Nedvomno ti kotički pričajo o tem, kako neločljivo smo povezani z vrtovi. Mnogi vrtoljubci vlagajo več truda in ljubezni v svoj vrt kot v notranjost hiše, ki stoji na njem. Saj vemo – trenutkov v našem vrtnem kotičku ne moremo primerjati z ničemer!