Vrt v eni kraških vasi leži ob hiši, ki se ji že na daleč vidi, da so jo obnovili z veliko ljubezni in spoštovanja tradicije. Tudi na vrtu ni veliko tujerodnih rastlin.

Lastniki hiše in vrta so Ljubljančani, katerim njihov kraški dom predstavlja prostor za oddih ob koncih tedna in med počitnicami.

Vrt

Zavedali so se, da se je za temeljito ureditev vrta najbolje obrniti na strokovnjaka. Zato so poklicali Boruta Benedejčiča, ki ga poznamo kot avtorja kraških vrtov, razstavljenih na londonskih vrtnarskih razstavah: Pepin kraški vrt, Pepina zgodba idr.

Nekdanje dvorišče in prostor pred hlevom, ki obdaja hišo, so spremenili v vrt s precejšnim vložkom: morali so pripeljati svežo prst, obnoviti zid in napeljati sistem zalivanja za trato.

Trata je sicer za kraške vrtove neobičajna prvina, saj v vročem podnebju ni lahko ohraniti zelene trave. Vendar sta lastnika vztrajala, da želita imeti zelenino pred očmi. Lastničino željo, da bi na vrtu lahko vzgojila vsaj malce zelenjave za sprotno rabo, so uresničili tako, da so gredico z vrtninami vključili v obrobo, sestavljeno pretežno iz okrasnih rastlin in zelišč.

Nabor cvetlic in grmovja na vrtu je razmeroma skromen, saj lastnica želi imeti čim več takih rastlin, ki so doma na Krasu, bodisi v naravi ali na tamkajšnjih vrtovih.

Borut Benedejčič je na vrt vnesel enega svojih značilnih elementov: pesek in kraški kamen v obliki stopalnih plošč, po katerih vodi pot od vhoda do vrta. Ta simbioza kamna in zelenja je na tem vrtu izredno prepričljiva.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Hiša

Ključne podobe hiše niso prispevali arhitekti, ki so naredili osnovni načrt gradbene prenove, temveč poznavalec kraške arhitekture in tradicije Marco Milcovich. Izredno spreten rokodelec, ki zna s svojimi rokami oblikovati tisto, kar si zamisli. Najraje dela v kamnu in lesu. Ker zbira dele starih hiš, je v omenjeno hišo lahko vgradil številne sestavine, kot so dolgi hrastovi tramovi in kamniti okviri; marsikaj pa je na kraju samem izdelal kar sam.

Ob običajnih bivalnih prostorih se hiša ponaša z veliko kletjo, v kateri lahko domači gostijo prijatelje in znance. Na veliki masivni mizi je dovolj prostora tako za bogato izbiro ustekleničenih vin kot za kraške mesnine. Tudi miza, vinska omara in točilni pult so ročno delo omenjenega rokodelca Marca Milcovicha.

Prostorni dnevni prostor se odpira proti vrtu. Ločuje ju le veliko panoramsko okno oz. vrata, ki jih krasi ročno kovana mreža, sestavljena iz stilizirane vinske trte. Povezavo med notranjostjo hiše in vrtom predstavlja lepo oblikovana pokrita terasa, na kateri družina preživlja prosti čas, ob jedeh, pripravljenih v priročni kuhinji.

Fotografije: Stane Sušnik, Mateja Košir

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA