Le redko imamo priložnost obiskati večstanovanjsko zgradbo, v kateri imajo vsaj nekateri stanovalci možnost, da si ob stanovanju uredijo okolico. V stavbi, ki jo v Ljubljani poznajo pod nenavadnim imenom »Močerad«, domuje tudi strokovnjakinja za hortikulturo Bernardo Strgar Schulz. V pritličnem stanovanju je uredila lepo teraso, ki predstavlja njeno dnevno sobo na prostem. Hkrati je sodelovala tudi pri zasaditvi zelenja na skupnih površinah v in okolici stavbe.

Ljubljanski Močerad, ki stoji tik ob Plečnikovi ureditvi Trnovskega pristana, je zgleden primer večstanovanjske arhitekture pri nas. Poleg razkošnih, arhitekturno bogatih bivalnih enot ponuja tudi neprecenljiv stik z naravo v samem centru mesta. Kot pojasni naša sogovornica, Bernarda Strgar Schulz: “Po navadi je tako, da za zelenje niti investitor nima posluha, arhitekt pa ne želi zakrivati zgradbe z zelenjem. Tukaj smo imeli velik posluh pri samem investitorju in tudi pri vodji projekta, ki je sledil načrtom ureditve okolice. Že na samem začetku so bila posajena velika drevesa – stebraste bukve – in krasna živa meja iz lovorikovca, pa cedrovke zdaj barvajo svoje liste, ambrovci se bodo kmalu obarvali v rdečo, vse naše ograje so obraščene z bršljanom ali trto. Imamo lep zelen prostor, v katerem se človek boljše počuti in kakovost vsakdanjega bivanja je veliko večja.”

Strokovnjakinja za hortikulturo je pomagala pri zasaditvi vseh skupnih delov, kot lastnica enega od pritličnih stanovanj pa je uredila še svojo teraso, ki jo smatra kot sobo na prostem.

Na terasi pred stanovanjem je bil ob njeni vselitvi že položen lesen pod, določen je bil tudi obseg terase. Ona pa jo je obogatila s številnimi posodami, polnimi dišečih in cvetočih rastlin, ter ji dodala peščeni in kamniti del. Na terasi se zdaj zbirajo metulji, pa čebele in čmrlji, ki ji delajo družbo, ko poseda ne enem izmed vrtnih stolov ali pa gosti piknik na veliki mizi za šest ljudi.

Oblikovanje vrta: Bernarda Strgar Schulz

Fotografije: Ambienti