Stopnice so eden najlepših in najizvirnejših arhitekturnih elementov, zato jim pri snovanju doma posvečamo posebno pozornost. Vseeno pa se naše delo ne konča, ko so enkrat izbrani oblika, umestitev in material stopnišča - za piko na i moramo stopnišče še ustrezno dekorirati.

Pred časom smo prejeli pismo bralca: “Pozdravljeni, vašo oddajo redno in z zanimanjem spremljam. Bi morda v prihodnosti pripravili kakšen prispevek o dekoraciji visokih sten na stopniščih?”

Stopnišča so zapleten prostor za opremo in dekoracijo, predvsem, ker so s svojo obliko, materialnostjo in razgibanostjo že sama po sebi imenitna skulptura. S čim jih torej dekorirati, da bomo dosegli popolno simbiozo arhitekture, materialov in dekoracije? Imamo nekaj idej.

Za izhodišče vzemite arhitekturo stopnic

Najprej poglejmo sestavo stopnišča: stopnice so sestavljene iz nosilca in nastopnih ploskev, pred padcem nas varuje stopniščna ograja, sam element pa prostor deli na tisti pod stopnicami in nad stopnicami. Stopnišča so ponavadi postavljena ob steno ali okno. Vse te konstrukcijske, funkcionalne in prostorske entitete so lahko že same po sebi dekorativne, če so v razmerju z drugimi elementi pravilno oblikovane.

Na primer: zakaj ne bi stopnic zavarovali z zanimivo ograjo? Steno nad stopniščem lahko oblečete v lepo tapeto; morda je odgovor v tem, da spodnji rob stopnišča pobarvate v drugačno barvo, tako da se barvno ravnovesje ob vzpenjanju konstantno spreminja? Včasih je arhitektura stopnišča sama po sebi tako zanimiva, da dekoracije sploh ne potrebujete.

Oblecite steno za stopniščem

Stopnišče je vsekakor edinstven arhitekturni element v hiši, zato ga lahko tudi ustrezno poudarimo. Steno, ki poteka ob stopnicah, lahko oblečemo v zanimivo stensko oblogo, barvo, tapeto ali pa jo premažemo s premazom. Sprehod v nadstropje bo tako prav lepa izkušnja.

Stopnišče kot mala umetniška galerija
Stopnišče v vili na Koroškem arhitekta Jureta Kotnika (več…)

Stopnišče lahko okrasite z raznolikimi umentiškimi deli: pod stopnišče postavite kip, na podest keramične posode, na steno obesite uokvirjeno sliko. Tako razgibana dekoracija bo uravnotežila jasno potezo stopnišča in vzbudila zanimanje vaših gostov.

Prostor za knjige
V hiši Casper najdemo tudi s knjigami obloženo stopnišče (več…)

O tem, da je stopnišče idealno za shranjevanje raznolikih reči, smo že pisali. Vseeno pa bi želeli še enkrat izpostaviti stopnišča, ki nudijo prostor za shranjevanje knjig – teh se namreč nikoli ne naveličamo. Ne le, da so knjižne platnice unikaten dekorativni element, stopnice nudijo odlično sedišče za sproščeno listanje po slikanicah, atlasih in leksikonih.

Svetloba kot arhitekturni element
Stopnišče v hiši na brežini ne potrebuje dodatne dekoracije; dovolj so že trije skulpturalni lestenci (več…)

Če se vaš dom ponaša z visokim, zanimivim ali skulpturalnim stopniščem, vam priporočamo le eno obliko dekoracije: s stropa spuščen lestenec, ki bo poudaril vertikalno zasnovo stopnišča, ga osvetlil in okrasil.

Ne pozabite na rastline

Če imate stopnišče dobro osvetljeno, ga lahko spremenite v mali rastlinjak. Naj rastline krasijo podest ali posamezne stopnice, visijo z ograje ali stropa … Alternativno pa lahko celotno stopniščno ograjo zamenjate z velikimi koriti za rože. 

Klasika: družinske fotografije, grafike in uokvirjeni spomini
Modna oblikovalka Lara Bernot je stopnišče izkoristila za kotiček spominov (več…)

Stopnišča v domovih navadno vodijo v intimne spalne prostore. Zatorej jih lahko okrasite z najbolj intimnimi družinskimi spomini: fotografijami otrok, uokvirjenimi spominki z družinskih počitnic, odtisi rok ipd. Okvirji naj bodo različnih velikosti in postavitev, pazite le, da jih obesite v čimbolj ravno linijo – ta je lahko vodoravna, navpična ali pa vzporedna stopniščni rami. 

Okrasite le vznožje

Včasih je najbolje stopnišče pustiti nedekorirano: tako bomo poudarili njegove arhitekturne posebnosti – lepo ograjo, eleganten prerez ali bogat material. Da pa vam ne bo dolgčas, ob vznožje stopnišča postavite manjšo mizico in poskrbite, da bo vedno lepo dekorirana: s cvetjem, sezonsko dekoracijo, zbirko osebnih predmetov ali umentin.