Lara Bernot, mlada, a že zelo uveljavljena slovenska modna oblikovalka, se lahko pohvali ne z eno, pač pa kar z dvema blagovnima znamkama (Larabernot in For Kids by Larabernot). Pred kratkim je v drugo postala mama, kar pa ne pomeni, da je ustvarjalno življenje postavila na drugi tir, nasprotno: ko za trenutek iz rok spusti sukanec in šivanko, ureja družinski dom. Z nami je delila nekaj utrinkov.

Oblačila znamke Larabernot so povsem samosvoja. Polna so nepričakovanih preobratov, kreativnih silhuet, barvnih poudarkov, asimetrij, drapiranj in presenetljivih detajlov. Udobni dizajni in inovativni kroji so na kožo pisani sofisticiranim, aktivnim in urbanim ženskam ter njihovim otrokom.

Larin dom je v svojem bistvu podoben njenim kreacijam: več kot očitno je namenjen aktivnemu in udobnemu preživljanju prostega časa, a je presenetljiv v svojih detajlih in skrben v izbiri oblik in materialov.

“Dom je del naše zgodbe”

V hiško v Kamniku sta se z možem vselila že pred skoraj sedmimi leti, kot dva zaljubljenca, pravi. Vanjo sta se zaljubila na prvi pogled. “Takoj sva prepoznala super energijo in domačnost te hiške. Odkar sva tu, jo počasi prenavljava: začela sva s frčado, nato prenovila pritličje, čaka naju pa še spodnje nadstropje in okolica.”

Seveda nas takoj pritegne notranjost hiške, ki je opremljena v umirjenih barvah. “Nevtralne barve sva izbrala zaradi kombiniranja. V kolikor nam zadogajajo barve, jih lahko dodamo z dodatki in jih odvzamemo, ko nam paše.”

Na osnovno podlago so nato naplaščeni različni sloji opreme in dekoracije: od klasičnega, večnega pohištva, preko številnih rastlin, pa do navdihujočih grafik, spominov in fotografij, ki krasijo družinski dom. Posebne so tudi slike v dnevni sobi, ki so jih naslikale tri generacije (Larin ded, oče in ona sama), ded pa je tudi avtor vlitih lobanj, ki krasijo družinsko jedilnico. Več kot očitno v mali hiški prebiva kreativna energija.

“Mogoče hiška malo spominja na skandinavski stil, vendar si želiva, da bi bila del nas, našega karakterja, naše zgodbe, kot naše ogledalo. Seveda mora biti uporabna in praktična, estetska vrednost pa je tista pika na i, brez katere pri nas ne gre,” pravi.

Večino prezentne in unikatne dekoracije je Lara ustvarila kar sama; ljubkovalno ji pravi ‘moji umetniški kotički’. To je recimo galerija slik na stopnišču, pa zelena stena v jedilnici (betonske lončke in obešanke je izdelala sama), ali pa svetlobna instalacija nad jedilno mizo. Rada tudi prenavlja staro pohištvo, pri tem pa ji včasih pomaga tudi sin. “To so tisti delčki, ki naredijo dom čisto naš, avtentičen in topel.”

Kaj pa načrti za prihodnost? “V prihajajočem letu bova močno posegla v ureditev okolice, razmišljava pa celo o prizidku. Pustite se presenetiti!”

Larino estetiko spremljajte tudi na uradni spletni strani www.larabernot.com, na Facebook straneh Larabernot in For Kids by Larabernot ali Instagramu (@larabernot_design in @bernot_for_kids), osebno pa jo lahko ujamete tudi v razstavno-ustvarjalnem ateljeju v Kamniku.

Fotografije: osebni arhiv