Kako izkoristiti prostor pod stopnicami?

Nov sijaj pozabljene niše

0

Veliko nas je, ki bi v svojih domovih potrebovali več uporabne površine. A v njenem iskanju dostikrat spregledamo prazen prostor pod stopnicami. Ponujamo vam nekaj možnosti, kako to, pogosto neizkoriščeno, nišo spremeniti v ne samo nekaj koristnega, ampak tudi v pravi magnet za oči.

Na prostor pod stopnicami v veliko domovih kar nekako pozabimo. Ne najdemo prave ideje, kako bi ga uporabili, kvečjemu potisnemo vanj kakšen sesalnik, metlo ali vedro. Po drugi strani imamo pa toliko lepših in privlačnejših možnosti. Kaj pravite na stranišče za goste? Ali udobni delovni kotiček? Presenečeni boste, kaj vse še lahko »stisnete« pod stopnice!

Namesto omare

Ali vaše omare pokajo po šivih? Potem izkoristite prostor pod stopnicami kot podaljšek garderobne omare. Vgradite lahko izvlečne predale, kamor pospravite čevlje in sezonska oblačila. Če je prostor pod stopnicami zazidan in je na voljo samo stena, pa jo opremite z obešalnimi kljukicami; namestite tudi nižje, da jih bodo lahko dosegli mlajši družinski člani. Takšno steno lahko res izkoristite do zadnjega kotička. Dodajte ji še ogledalo, kamor se boste lahko pogledali, preden zjutraj odhitite v svet.

Mini pisarna

Če nimate samostojne sobe, kamor bi umestili pisarno, si jo uredite kar pod stopnicami. Za vse potrebno se najde prostor, ne pozabite pa niti na police nad delovno površino za odlaganje drobnarij. Da bo kotiček bolj miren, ga lahko od preostalega prostora ločite z zaveso, s čimer si boste zagotovili tudi več zasebnosti.

Kotiček za igro

Otroci se radi skrivajo in nadvse uživajo v majhnih igralnih hiškah. V takšen igralni kotiček lahko spremenite prostor pod stopnicami. Če ga zaprete, bo nastalo pravo skrivališče za nadobudne malčke, v odprtega pa lahko postavite škatle z igračami, mizico, otroško kuhinjo in druge igrače.

Stranišče za obiskovalce

Ko na obisku povprašamo za straniščem, nikakor ne pričakujemo, da nas bodo poslali pod stopnice. A tudi tu je mogoče urediti prav prikupni manjši toaletni prostor, ki pa vseeno ponuja pa vse, kar imajo veliki. Da mu dodate občutek širine, pametno izberite stenske barve, na primer rumeno ali belo. Tudi ogledalo vizualno poveča prostor in ustvari vtis elegance.

Vinski regal

Poznavalci vina in strastni zbiralci buteljk se pogosto srečajo z vprašanjem, kam postaviti vse steklenice. Vinsko klet ima le malokateri dom, v običajno veliki kleti hitro zmanjka polic, za vinski regal pa se takoj najde prostor. Kaj pravite pod stopnicami? Če vam oblika in postavitev stopnic dopušča izvedbo, si lahko zgradite tudi pravi bar s šankom in barskimi stoli.

Obešalnik za kolo

Nimate kam s svojim kolesom? Ga nočete puščati zunaj, saj se bojite, da bi vam ga nepridipravi ukradli? Idealen parkirni prostor zanj je nikjer drugje kot pod stopnicami. Obešen na kljuki je bolj kot moteči element videti kot dekoracija. Seveda poskrbite, da od njega ne bo ravno letela umazanija.

Domača knjižnica

Knjižni moji se gotovo strinjate, da je prava knjiga nekaj drugega kot če berete elektronsko. In seveda vaša zbirka najljubših knjig ne sodi v zaprašene kote in pozabljene predale. Prav nasprotno, zasluži si idilično domačo knjižnico. Zanjo nikar ne kupujte zaprtih ali previsokih omar. Primernejše so odprte police in razgibane, manjše postavitve, ki ne utesnjujejo prostora. Priporočamo vam regale pod stopnicami, saj so hitro dostopni in praktični. Namesto knjig lahko na takšne police zložite tudi dekorativne elemente ali postavite slike.

Podaljšek kuhinje

Prostor pod stopnicami je lahko tudi podaljšek kakšnega drugega samostojnega prostora v stanovanju. Na primer kuhinje. Izkoristite ga za vgradnjo kuhinjskih omar, ki so lahko izvlečne, da lažje dostopate do vsebine, ali na običajno odpiranje.

Lična shramba

V kuhinjskih omarah pogosto ni dovolj polic za vsa živila, s katerimi smo založeni. Rešitev znova ponuja niša pod stopnicami, kamor lahko enostavno umestite shrambo. Ne potrebujete drugega kot police, primerno osvetljavo ter vrata, s katerimi shrambo zaprete.

In še …

Idej, kako urediti prostor pod stopnicami, je še mnogo. Lastniki hišnih ljubljenčkov lahko v nišo umestite pasjo ali mačjo hišico, vanjo postavite lonce z rožami, ki ne zahtevajo veliko svetlobe, ali si omislite zen vrtiček. Če vas pozimi rado zebe, pa morda kar električni kamin.

Fotografije: Pinterest

Prejšnji članekStopnišča, po katerih se je veselje vzpenjati
Naslednji članekPohištvo iz palet: pet idej
blank
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.