Kuhinja je središče doma. Tako v vsakdanjem smislu - tu pripravljamo obroke, ustvarjamo in se družimo - pa tudi v oblikovalskem - kot tehnološko najbolj zapleten in oblikovno najbolj izrazit del doma je kuhinja izhodišče zasnove vsake notranje opreme.

Pri Ambientih smo obiskali že ničkoliko domov in se pogostili z domačim pecivom prenekatere kuharice. V kuhinjah smo kramljali in se družili, in ob čajniku, polnem vročega čaja, skupaj z arhitekti, lastniki in strokovnjaki razglabljali o oblikovanju domov. Nekaj kuhinj se nam je vsidralo globoko v spomin – zaradi njihove duše, prelepega oblikovanja ali zaradi načina, kako so umeščene v prostor. Predstavljamo vam 15 najbolj unikatnih in navdihujočih kuhinj.

najlepše kuhinje
Hiša v Kamniku. Fotografija: Ambienti

Hiša, ki navzven deluje popolnoma sodobno – čistih linij in hladnih materialov – nas je najbolj navdušila s toplim in domačim interierjem. Kuhinja v provansalskem slogu je pravo srce tega doma, kuhinjski polotok pa prostor zbiranja in raznovrstnega dela. 

Preberite več: Sodobna hiša z nežno dušo

najlepše kuhinje
Stanovanje v Ljubljani. Interier: Marjetka Pajk, fotografija: Ambienti

Prostor za kuhinjo v ljubljanskem stanovanju je bil nadvse skromno odmerjen, saj večino bivalnega prostora obkrožajo celostenske zasteklitve. Arhitektka pa je polovico kuhinjskega niza drzno postavila kar ob steklo in s tem kuharjem zagotovila čudovite razglede na ljubljansko urbano pokrajino.

Preberite več: Minimalistično stanovanje, polno prefinjenih detajlov

najlepše kuhinje
Stanovanje v Ljubljani. Interier: GAO arhitekti, fotografija: Miran Kambič

V ljubljanskem stanovanju je kuhinja zasnovana kot večnamenski prostor dela in druženja: visok kuhinjski niz ob steni spremlja funkcionalen pult, ki ga namesto visečih omaric od zgoraj krasijo le igriva svetila; kompozicija pa je zaključena z elegantno postavljenim otokom, ki je hkrati kuhalna površina in jedilna miza.

Preberite več: Cigare in duhovitost: ljubljansko stanovanje za mladega poslovneža

najlepše kuhinje
Hiša na Viču. Interier: Atelje Ostan Pavlin, fotografija: Miran Kambič

Da kuhinja ni le delovni prostor, ampak ima tudi estetsko funkcijo, dokazuje ta prelep lesen kotiček v hiši z japonskim vrtom. Arhitekta sta kot del kuhinje zasnovala tudi veliko odprtih polic, na katere je lastnica postavila zbirko čudovitih posod, ki jih je nabrala tekom svojih potovanj.

Preberite več: Hiša s prelepim japonskim vrtom

najlepše kuhinje
Hiša na obrobju Ljubljane. Interier: Studio Nplan, fotografija: Miran Kambič

Da je kuhinja lahko del celostne podobe interierja, poskrbijo raznorazni zaključni finiši: tako lahko v tej kuhinji na robu Ljubljane vidimo les, beli sijajni finiš ter črno mat površino. Del kuhinje se na ta način naravno zlije s pohištvom dnevne sobe, medtem ko se bela površina elegantno spoji s steno.

Preberite več: Bogat moški interier v objemu narave

najlepše kuhinje
Stanovanje v Mariboru. Interier: Žiga Kreševič, fotografija: Peter Črnčec

Kuhinja je v tem primeru izoblikovana kot monumentalna celota. Čeprav prehodno povezana z vsemi deli stanovanja, zaradi velikega stebra, ki ga objema, in spuščenega stropa nad njo, deluje kot velik pohištveni monolit. Obilica delovne površine in minimalni dizajn omaric zagotavljajo, da kuhinja ohrani svoj industrijski – tovorni ladji podoben – karakter.

Preberite več: Kavarniško vzdušje za aktivno mlado družino

najlepše kuhinje
Hiša na Bledu. Interier: Nava arhitekti, fotografija: Miran Kambič

Kuhinja v kar treh nizih? Zakaj pa ne! Hiša na Bledu ima kuhinjo organizirano v treh vzporednih enotah: medtem ko je zadnja, ob steno pritisnjena enota namenjena predvsem shranjevanju živil in gospodinjskih apratov, osrednja enota pa pripravi hrane, ju logično dopolni še tretja enota s pečjo na drva, ki lahko služi tudi kot kuhalna površina oziroma krušna peč. Že kar diši po vseh dobrotah!

Preberite več: Hiša Pintar: sodobna interpretacija kmečke hiše

najlepše kuhinje
Vrstna hiša v Ljubljani. Interier: RIBA arhitekti, fotografija: Janez Marolt

Zmotno je prepričanje, da v ozkem prostoru kuhinjski otok nima mesta: če ga postavimo na sredo, pridobimo veliko delovne površine, do katere lahko dostopamo iz vseh strani. Tako lahko celotna družina aktivno sodeluje pri ustvarjanju obroka.

Preberite več: Novo življenje za socialistično vrstno hišo

najlepše kuhinje
Hiša-dimnik. Interier: dekleva gregorič arhitekti, fotografija: Flavio Coddou

Specifična naročnika sta želela svoj novi dom zgraditi okoli večfunkcijske peči na drva, ki bi osredinila njuno intimno in socialno življenje na podeželju. Arhitekti so centralno pozicijo po naročilu izdelane peči vzeli kot izhodišče za zasnovo celotne hiše, ki se po prerezu prerezu dvakrat zalomi in s tem sledi geometriji dimnika. Na vrhu se dvokapna streha po celotni dolžini razpre – iz sebe izpusti dim – in v hišo prepusti zenitno svetlobo.

Preberite več: Hiša-dimnik: introvertirano bivanje med skednjem in cerkvijo

najlepše kuhinje
Hiša v Grosupljem. Interier in fotografija: Lara Romih

Arhitektka se o svoji kuhinji šali, da je postavljena kot krmilo hiše – s pozicije kuharja lahko nadzoruje dogajanje v celotni hiši, na dovozu in na vrtu. Udobno in ergnomsko zasnovo nam je razložila v videoposnetku.

Preberite več: Arhitektka je zase izbrala nizkoenergijsko hišo

najlepše kuhinje
Stanovanje v Ljubljani. Interier: Špela Kokalj, fotografija: Matic Eržen

Kuhinja v podstrešnem stanovanju je oblikovana kot del stene: njena skorajda nevidna zasnova osrednje mesto v prostoru prepusti originalni opečni steni in masivni leseni obedovalni mizi. Le ozek pas ploščic ob kuhinjskem nizu nam razkrije, da prelepa črna kuhinja ni le del dekoracije, temveč funkcionalen in tehnološki stroj doma.

Preberite več: Opeka, opeka na steni, povej

najlepše kuhinje
Vrstna hiša v Ljubljani. Interier in fotografija: Elementare

Kdo pravi, da mora biti vsaka sodobna kuhinja tudi del bivalnega prostora? Prelepo oblikovana kuhinja v dveh nizih v vrstni ljubljanski hiši je svet zase: eteričen in svetel, funkcionalen in visokotehnološki.

Preberite več: Igre volumnov v prenovljeni vrstni hiši

najlepše kuhinje
Hiša na brežini. Interier: Detajl in celota, fotografija: Blaž Zupančič

Dve delovni površini – ena skrita za drsnimi vratci in druga odprta, zasidrana globoko v dnevni prostor – se na prvi pogled zdita ločeni. A kuhanje okoli v T oblikovane kuhinje je pravzaprav zelo udobno. Prelep barvni izbor in kakovostna tehnologija drsnih vratc pa funkcionalnost še dopolnijo z estetsko noto.

Preberite več: Prostor, ploskev in linija so osnovni gradniki interierja hiše na brežini

najlepše kuhinje
Hiša v Sežani. Interier: Sanja Premrn

Vse večja tendenca v oblikovanju kuhinj je, da le-te izstopijo kot samostojen in prostostoječ pohištveni kos. V kraški hiši, ki je v procesu realizacije, je tako visoki niz z izbiro barve zakamufliran v servisni boks, otok pa izstopi s čudovitimi lesenimi ličnicami in bogatim in debelim delovnim pultom.

Preberite več: Brezčasna hiša v Sežani

najlepše kuhinje
Stanovanje v Ljubljani. Interer: Štok + Pretnar, fotografija: Jura Štok

Materialno bogata in skogledljiva kuhinja v domu moškega in njegovih otrok je zasnovana v dveh nizih: stenskega krasi ogledalo, v katerem lahko obiskovalci opazujejo delo kuharja in obratno, otok pa se organsko nadaljuje v veliko jedilno mizo, ki jo krasi na steno obešeno kolo-svetilo.

Preberite več: Mozaik s pogledom na Julijce