Hiša v Sežani je novogradnja. A ker spošutje tradicionalne kvalitete obstoječih objektov v prostoru, ne šteje let: je večna, brezčasna, vedno sodobna.

Arhitektka Sanja Pemrn je bila povabljena k oblikovanju novega doma za štiričlansko družino na parceli med občinsko cesto in zelenico. Zasnovala je 135 m2 velik poklon kvalitetam kraškega bivanja.

Streha z nizkim nakonom, krita z opečnimi korci, preprosta ometana fasada in tog volumen izhajajo tradicionalne gradnje v prostoru. Debela kamnita fasada prav tako, presenetijo pa nas vanjo izrezane velike okenske odprtine – ponekod s spretno skritimi okvirji, tako da okna niti ne opazimo – ki hišo neločljivo povezujejo z njeno zunanjostjo.

Interier je mešanica obeh slogov – tradicionalnega in sodobnega. Kot v vsaki kraški hiši je kuhinja srce doma; tu se odpira na velik osrednji bivanjski prostor. Njena bogata lesena obloga ter poudarek v črni barvi kar kličeta k pripravi okusnih meditarenskih jedi. Kuhinja se skozi veliko panoramsko okno podaljša tudi na teraso – kjer se lahko družina zbere ob hladnih poletnih večerih – ter na zelenico z vrtom. Lahko že kar okušamo sveže, aromatične večerje, ki bodo povezovale vrt, kuhinjo in teraso.

Ostala oprema je sodobna, v monokromatski paleti s poudarki v lesu; z zaobljenimi oblikami, ki kličejo k sproščanju v prijetnem ambientu. Leseni stropni nosilci v nadstropju ustvarijo sentimentalen, romantičen ambient.

Hiša, ki je še v načrtovanju, sidra družino v kraško okolje. Hkrati pa s sodobnim ambientom ponuja možnost za ustvarjanje novih tradicij: novega kraškega življenja.

Arhitektura: Sanja Premrn