Na obrobju Ljubljane si je moški v najbolj ustvarjalnih letih začel graditi hišo. Iz stanovanja se je želel preseliti v udoben ambient, ki bo postal njegov prostor umika. A projekt je zastal v tretji gradbeni fazi.

Ker je gradnja doma celosten, večplastni in večfazni proces, ki zahteva veliko energije, koordinacije in predanosti, so takšne zgodbe pogoste. Takrat ob sebi potrebujemo nekoga, ki bo razumel naše želje in potrebe in poskrbel, da se bo proces – skoraj magično – odvijal brez zapletov. Moški iz uvodne zgodbe je tako po priporočilu prijateljev pomoč poiskal pri dizajnerkah Nini Bohte in Nini Galič iz studia Nplan.

Nini sta prevzeli celoten proces in ga izvedli celovito – od prve skice pa do zadnje luči, od nadzora gradbenih del pa do majhnih dekorativnih elementov, ki so hišo spremenile v dom.

Dve pritličji, trije sklopi, en cilj

Hiša, vkopana v teren, ima dve pritličji. Prvo, ki se odpira na dovozno pot, sta dizajnerki izkoristili za oblikovanje prostorov sprostitve. Velik prostor za druženje z biljardno mizo, soba za telovadbo in kopalnica s savno in kopalno kadjo prijetno vabijo k razvajanju in druženju.

Lahkotno stopnišče nas popelje v drugo pritličje, dostopno tudi z vrtne strani in razširjeno na razkošno teraso. Vstopimo na prelomu: med javnim in intimnim, med bivanjem in spanjem. Srčika bivalnega dela je večfunkcionalni in tehnološko obogaten kos pohištva – TV omarica z vrtljivim TV zaslonom (kar nam omogoča, da televizijo spremljamo tako iz kavča kot iz jedilnice ali kuhinje) ter sodoben, trostransko orientiran kamin. Ta osrednje umeščen element je osnova za razporeditev ostalega pohištva, ki z močnimi in elegantnimi barvami poudarja moškost, z zaobljenimi oblikami, mehkimi materiali in bogatimi teksturami pa prostoru doda določeno ženstvenost in sofisticiranost.

Podobno je v veliki spalnici z odprtim tlorisom, kjer srčiko predstavlja svetla kopalnica, odeta v steklo in opremljena s sanitarno keramiko izliščenih linij. Strogost razrahljata tapeta s pisanim vzorcem in tekstura lesene stene za umivalnikom. Veliko garderobo, ki meji na sanitarije, je moč zastreti z bogato zaveso. Na drugem kraju središčne kopalnice kraljuje mehka, oblazinjena postelja. Že zjutraj se nam iz nje odpre razgled preko balkonske niše na okoliško pokrajino.

Vsekakor je dom v predmestju Ljubljane razkošen – pa ne toliko po kvadraturi, pač pa po skrbno izbranih materialih, barvah in idejah, ki so nepremičnino v grobi tretji fazi spremenili v bogat in naročniku prilagojen dom.

Interier: Studio Nplan (Nina Bohte, Nina Galič)

Fotografije: Miran Kambič