V prestolnici, na vrhu moderne večstanovanjske hiše, je lepo, svetlo in veliko stanovanje. Lastnica obožuje tapete, zato so v prav vsaki sobi stanovanja našle svoj prostor.

Stanovanje s 130 m2 notranje in kar 40 m2 zunanje površine je pomagala opremiti arhitektka Marjetka Pajk, ki je upoštevala lastničino navdušenje nad tapetami, rastlinami in minimalističnim slogom.

Prva stvar, ki jo v stanovanju opazimo, je njegova odprtost. Stanovanje je po celotni dolžini celostensko zastekljeno in odprto na krožno zasnovano teraso, na katero imajo izhod prav vse sobe. Zdi se nam, da se svetlo stanovanje ne konča z oknom, niti z ograjo terase, pač pa se prelije še na ljubljanske strešine. Terasa je zazelenjena z visokimi bambusi, ki zastirajo poglede in ustvarjajo intimo, pa tudi s cvetlicami, dišavnicami in trajnicami. Pogled na zelenje vsekakor prijetno dopolnjuje minimalističen in sofisticiran interier.

Cementna kuhinja, luč iz gosjega perja, bodeči kaktusi

Oblikovalski poudarek v prostoru je gotovo minimalistično oblikovana kuhinja, premazana s cementnim premazom. Zanimivi sta tudi odločitev, da bo večina delovne površine naslonjena na stekleno steno ter vitrina s kozarci, kjer lahko skozi številne plasti stekla opazujemo kalejdostkop prestolnice … 

Kuhinja je dopolnjena z veliko, nadstandardno okroglo mizo, nad katero visi luč iz gosjega perja. Celoten dnevno-bivalni prostor polnijo kaktusi v kovinskih posodah. Kontrasti v izbrani notranji opremi – cementna kuhinja, mehko svetilo in bodeči kaktusi – ustvarja pravo ravnotežje med mini- in maksimalizmom.

Kaj pa tapete?

Prav vsak prostor, celo kopalnica, je opremljen s tapetami. Diskretne, enostavne, s kovinskimi poudarki in odbleski teksturirajo prostor, ne da bi ga vizualno obtežile. Arhitektka pojasni, da se Slovenci vse pogosteje odločamo za oblaganje sten s tapetami, saj so le-te na voljo v številnih, osebnemu okusu prilagojenih vzorcih, njihovo polaganje in odtsranjevanje pa je mnogo lažje, kot je bilo pred desetletji.