Projekt prenove vrstne hiše je dokaz, da prostora nikakor ne gre obravnavati dvodimenzionalno. Številne višinske razlike v prerezu hiše namreč ustvarjajo enkratne ambiente, ki so jih avtorji interierja obrnili sebi v prid.

Hiša je bila ob nakupu sicer kvalitetno opremljena, a številne posebnosti v tlorisu – recimo višinske razlike v dnevnem prostoru, vogali v kopalnici in neizkoriščen prostor tik pod streho – so nove lastnike spodbudili k celostni prenovi interierja. Obrnili so se na ljubljanski pohištveni salon Elementare, s katerim so prostor adaptirali in prilagodili slogu in življenjskim navadam družine.

Pred prenovo je bivalni del delilo več nerodno umeščenih stopnic.

Sprva so poskusili odpraviti vogale in višinske razlike brez večjih gradbenih posegov. Uspelo jim je izravnati tlak med vhodom, kuhinjo in jedilnico, s čimer je dostop v hišo manj utesnjen, prehod iz kuhinje v jedilnico z vročimi skledami pa je bistveno manj rizičen. Dnevna soba se še vedno nahaja dve stopnici višje – kjer postavljena na podest čudovito zasije.

Tretja dimenzija

Čeprav so se oblikovalci poskušali na vsak način znebiti višinskih razlik v tleh, pa so z veseljem pozdravili višinske razlike v stropu. Nizki, a udobni kuhinji sledi dvovišinska jedilnica, tej pa nato še srednje visoka dnevna soba. Višino jedilnice so oblikovalci še poudarili z izborom v višino segajoče tapete, ki odslikava družinsko strast do plesa, ter z elegantnimi Flosovimi svetili, ki se spuščajo izpod strehe. V dnevni sobi nas navduši televizija, pritrjena na črn drog, ki je oblikovana kot posebna skulptura v prostoru.

Da smo povabljeni v intimnejše bivalne prostore, napovedo že tople, lesene stopnice – pravi kontrast sivi keramiki v pritličju. Vzpnemo se v mansardo pod položno streho. Čeprav barvna shema ostaja enaka skozi celoten interier – beline in sivine, ki jih tu in tam dopolni leseni poudarek – pa je stil daleč od minimalističnega. V spalnici lahko občudujemo lebdečo posteljo, ki jo osvetljuje lampijonu podobno svetilo; v kopalnici nas preseneti parket; v otroški sobi pa tik pod streho – spet v višini – najdemo otroške sanje.

Družina je hišo personalizirala z dekoracijo po lastnem okusu, ki odlično dopolni na prvi pogled zadržan, a v resnici bogat ambient.

Interier: Elementare (Hočevar Igor in El Habashy Gea)

Fotografije: Elementare (Češarek Tajda in El Habashy Gea)