Hiša, ki se kar kopa v naravni svetlobi, se ponaša z odprto tlorisno zasnovo v pritličju in dobro izkoriščenimi podstrešnimi spalnicami v nadstropju.

Hiša, ki jo je arhitektka Lara Romih zasnovala zase in svojo družino, je umeščena pod veliko, strmo streho. Streha pokriva veliko teraso, do nje se odpre jedilnica, pod njo so umeščeni spalni prostori in tik pod njeno sleme še igralnici za otroka. V notranjosti imamo občutek prizemljenosti pod poševnimi stropovi, ki nas spomnijo na užitke kampiranja; pa hkrati občutek zračnosti, še poudarjene z razgledom na nebo skozi skrbno umeščena strešna okna.

V pritličju je hiša zasnovana kot velik, odprt bivanjski prostor. Kuhinja, jedilnica in dnevna soba se vse odprejo na veliko teraso z zelenico, ki postane njihov naravni podaljšek. Še posebej nas navduši kuhinja: umeščena je tako, da lahko kuhar s svoje pozicije nadzoruje dogajanje ne le v bivalnem prostoru, pač pa tudi zunaj, v nadstropju in celo na hišnem dovozu. Kuhinja je hkrati organizirana za maksimalno udobje kuharja.

V mansardo so umeščene spalnice, ki jih krasi vidna strešna konstrukcija. Tudi tu se pogledi skozi strešna okna odprejo vse do neba. Tik pod streho, v nizek trikoten prostor, so umeščene še dodatne igralnice za otroke, ki se bodo – ko otroci odrastejo – spremenile v spalne kotičke.

Velika strma streha pa družini ne ponuja le arhetipskega zavetja, pač pa je ključen element, ki hiši zagotavlja nizke obratovalne stroške. Popoln naklon in orientacija nudijo površino za vtopljene sončne kolektorje, ki ogrevajo sanitrano vodo; strešna okna v prostor vpeljejo dodatno naravno svetlobo in nudijo možnost naravnega (a elektronsko kontroliranega) prezračevanja; velik napušč pa hišo ščiti pred poletnim pregrevanjem, pozimi pa v hišo spusti dovolj nizkega sonca, ki pasivno ogreva hišo. Hiša je tako po vseh standardih nizkoenergetska – za kar je bolj kot napredna tehnologija poskrbelo predvsem premišljeno oblikovanje arhitekture.

Arhitektura: Lara Romih

Fotografije: Lara Romih