Pomlad je čas za spremembe! Zbrali smo nekaj poceni dekorativnih idej z največjim učinkom, ki bodo vaše stanovanje spremenile v sanjski dom.

Vsi imamo dober okus, a naše denarnice niso vse enako obložene. Da pa zaradi tega ne bi bili vaši domovi prazni in žalostni, smo zbrali nekaj šik primerov poceni dekoracije, s kateremi boste lahko z minimalnim proračunom v vaš dom vnesli nekaj potrebnega razkošja, igrivosti, zapeljivosti in estetike. 

Kanček zlata

Zlato, najbolj cenjena kovina, je bilo v notranjem dekorju dolgo zapostavljeno. Zdaj se zmagoslavno vrača v interierje notranjih oblikovalcev, ki s kančkom zlata dolgočasne domove spreminjajo v razkošne ambiente. Nadia, avtorica bloga Preciously Mine, se je z zlatim sprejem lotila dolgočasne omarice Malm iz Ikee. Se strinjate, da je preobrazba zlata vredna? S sprejem se lahko lotite tudi okvirjev slik, svetil, radiatorjev, ročajev omaric, celo sten!

Cena: za zlat sprej boste odšteli nekaj manj kot 10 €.

Barski voziček

Nestrpno že čakamo poletje, ko bomo na terasi ožemali limone za limonado, mešali koktejle in zabavali goste. Na sezono se lahko pravočasno pripravimo z nakupom in opremo barskega vozička. Le-tega lahko najdete v različnih oblikah, velikostih in stilih, nujno pa je, da ga založite z lepimi kozarci, velikim vrčem in stekleno posodo za sadje. 

Cena: od 50 € dalje

Bralni kotiček

Prijeten bralni kotiček je nujen v vsakem udobnem, skandinavsko opremljenem domu, ki sledi filozofiji hygge. Najbrž imate vse potrebne sestavine že doma, če pa ne, pa investirajte v udoben naslanjač ali gugalnik (morda celo notranjo visečo mrežo?) in majhno polico za knjige. Opremite še z mehko preprogo (kjer bodo z veseljem poslušali pravljico vaši otroci ali predle mačke), toplo odejo in seveda prijetno osvetlitvijo.

Cena: iznajdljivi bodo bralni kotiček opremili z obstoječo opremo, tisti bolj zahtevni pa bodo za vse našteto odšteli najmanj 100 €

Domača zastava

Tapiserije so spet v modi! So kul in preprost način dekoracije, ki meša umetniški izraz s toplino in preprostostjo. Obesite lahko tudi čilim, odejo ali kos metražnega blaga z zanimivim potiskom.

Cena: uporabite tisti kos metraženga blaga, ki že vrsto let čaka na to, da ga boste preobrazili v šik krilo; ali pa pobarajte babico, če ima na podstrehi kakšno lepo perzijsko preprogo. Zastonj! Bolj zahtevni bodo za sodobno tapiserijo odšteli nekaj več kot 30 €.

Nekogaršnja smet je drugemu zaklad

Morda vas kos opreme, s katerim boste popolnoma osvežili svoj interier, čaka na kosovnem odpadu. Rešite stare stole, police in omarice gotove smrti in jim v enem popoldnevu vdahnite novo življenje. Potrebovali boste brus papir in udarno barvo, ki bo zastarel kos pohištva preobrazila v izstopajoči kos. Stari stol lahko tako preobrazite v nočno omarico, vrata v posteljno vzglavje, lonce za rože v zanimive zaboje za shranjevanje. Po staro pohištvo se lahko odpravite tudi na bolšji sejem ali pa v center ponovne uporabe.

Cena: pohištvo je na kosovnem odpadu zastonj, v lokalni trgovini z gradbenim materialom pa boste vse potrebno za njegovo preobrazbo dobili za približno 10 €.

Semenj ničevosti

V toaletnih omaricah skrivamo številne pripomočke za osebno nego. Kaj pa, če bi jih raje preobrazili v zanimiv razstavni eksponat? Za to boste potrebovali nekaj lepe embalaže (ki jo lahko čisto poceni kupite preko spleta), v katero boste pretočili mila in kreme. Dekorirajte s čajnimi svečkami, rastlinami in fotografijami. 

Cena: za ducat kosov steklene embalaže boste odšteli približno 30 €.

Glamurozni delovni kotiček

Delovni kotiček vas mora navdihovati, zato ga nikar ne skrivajte in tlačite v omare! Kljub pomanjkanju prostora mu morate nameniti posebno pozornost pri dekoraciji. Tako lahko sledite zgledu s fotografije in navadno mizo prelepite z nalepko z imitacijo marmorja. Delovni kotiček nujno opremite tudi z zanimivim svetilom in udobnim stolom, ne pozabite pa niti na lepe pripomočke za organizacijo in inspiracijo. 

Cena: preprost moodboard, ki bo resnično popestril vaš delovni prostor, lahko izdelate zastonj. Za kaj več boste odšteli med 50 in 100 €.

Kurirana zbirka

Gotovo se najde kaj, kar strastno zbirate: obeske za ključe, figurice bonbonov Pez, znamke … To, kar zbiramo, po navadi nima le osebne in denarne vrednosti, pač pa predvsem estetsko. Zbirko iz predalov prestavite na police! Stilistka Quinque Sanchez obožuje raznovrstne figurice Playmobil, ki jim je namenila posebno mesto v svoji dnevni sobi.

Cena: zastonj!

XL umetnost

Medtem ko zbirate prihranke za umetniško delo, ki vas globoko gane in vam je pisano na kožo, nikar ne pustite sten golih. Namesto tega posezite po reprodukciji fotografije, po zanimivi grafiki, včasih lahko uokvirite tapeto ali pa lasten spomin. V bližnji kopirnici vam bodo z veseljem na platno natisnili vašo najljubšo dopustniško fotografijo, če bo le v dovolj veliki resoluciji. Poskrbite le, da bo format zares XXL!

Cena: za tisk na XL platno boste odšteli med 90 in 150 €.

Fotografije: Pinterest