Moodboard je vizualni kolaž, skozi katerega jasno in konkretno predstavite svojo estetiko, vizijo in cilje. Je nepogrešljiv pripomoček vsakega oblikovalca, ali pa le intimna inspiracija, ki nas vsak dan navdihuje in spodbuja k osebni rasti.

Naloga moodboardov (poslovenili bi jih lahko v inspiracijske table) je, da nam pomagajo pri osredotočanju na cilje skozi vizualne stimulante. V kreativnih procesih so standarden delovni pripomoček, lahko pa jih uporabimo za vizualizacijo čisto kateregokoli osebnega projekta. Osnovni cilj pri njihovem ustvarjanju je, da na vidnem mestu zberemo in osmislimo raznolike estetske elemente, na katere želimo osredotočiti našo energijo.

Čemu služijo? Arhitekt lahko z njihovo pomočjo potencialnim strankam predstavi reference za oblikovanje njihovega doma; oblikovalec predstavi materiale, uporabljene v novi kuhinji; mlado dekle pa na enem mestu zbere inspiracijo za popolne poletne počitnice.

Kako vam lahko koristijo? Nekateri trdijo, da že samo z tem, da svoje cilje in inspiracijo postavimo na vidno mesto, v podzavesti sprožimo proces, ki nas vodi k doseganju zastavljenih ciljev. Tudi če v nezavedne procese ne verjamemo, pa ne moremo spodbiti dejstva, da je moodboard idealen pripomoček za konkretizacijo naših ciljev in kot opora skozi proces realizacije. Konkretno to lahko pomeni, da nam bo moodboard pomagal pri izbiri barve stene v spalnici, hkrati pa se bomo k njemu lahko vrnili, ko bomo izbirali nočne lučke, posteljnino in ročaje omar. 

Kako se jih lotiti?

Uporabite obstoječi material. Vsakdo od nas ima nekje zbirko inspirativnih podob. Naj bo to stara razglednica, izrezek iz revije, fotografija na Pinterestu ali zaznamek na Instagramu … Vedno bolj nas privlačijo vizualni držaljaji in manično jih shranjujemo v predale, v virtualne mape in oblake … Kjer jih nato pozabimo. Zberite ves material (natisnite ga!) in ga z risalnimi žebljički pritrdite v kos stiropora ali plute, ga s kljukicami obesite na vrv za obešanje perila ali pa se stene lotite kar z lepilnim trakom. 

Organizirajte. Izberite podobo, ki za vas najbolj pooseblja občutek dosežegena cilja. V primeru opreme doma je to lahko popolna kuhinja, najlepša barvna shema, družinska fotografija, ki nas spominja na naše najlepše trenutke … Nato okoli te izhodiščne točke zgradite vizualno privlačno in koherentno zgodbo. Skrbno izberite podobe, besede in barve, ki nastopajo na vaši inspiracijski tabli. 

Obračajte, menjujte, dopolnjujte in izpopolnjujte. Podobe toliko časa vrtite okoli, da dosežete popolno sliko. Takšno, ki vas je jasna, ki je celovita in ki vas inspirira. Ko je vizija projekta na takšen način zaključena, bo projekt stekel kar sam od sebe.

Uporabite moodboard pri opremi svojega doma

Oprema doma je konfuzen proces, ki ga je težko držati ves čas pod nadzorom. Izbiramo tlake, barve, pohištvo, dodatke, tkanine, teksture, materiale … In ko je vse na kupu, smo večkrat razočarani. Barva kuhinje se sploh ne ujema z okovjem svetil; preproga ima prevelik vzorec; aluminijaste kljuke na vratih se tepejo s plastičnimi kljukami na oknih … 

Proces izbire posameznih gradnikov doma bomo najlažje poenostavili skozi moodboard. Kako?

Prvič, izdelajte moodboard svoje sanjske hiše. Uporabite izrezke iz revij, fotografije iz Pinteresta, spomin iz babičine hiše, posamezne liste iz herbarija, vintage najdbo, ki jo želite vgraditi v nov ambient … in ustvarite vizijo svojega življenja v novem domu. 

Nato se podajte na lov za vsemi gradniki in kjer le lahko, prosite za vzorec. Če vzorca ne morete odnesti domov, najlepše kose pofotografirajte. Iz salona keramike boste tako prinesli nekaj vzorcev vam najljubših ploščic, fotografije armatur in sanitarne keramike, katalog svetil in dodatkov za dom …

Vzorce pritrdite na vašo inspiracijsko tablo in kombinirajte toliko časa, dokler ne boste zadovoljni s celoto. Tako se boste izognili impulzivnim nakupom in izbrali takšne kose, ki bodo skupaj prispevali k sanjski kopalnici ter hkrati kvalitetno doprinesli k viziji vašega življenja doma.

Ko imate v moodboardu določene vse zadnje detajle, pa le pogumno k sanjskemu domu naprej.

Za inspiracijo v spodnji galeriji poiščite svoj najljubši moodboard:

Fotografije: Pinterest