Fenomen hygge (ki naj bi se ga izgovorilo približno kot huge, prevaja pa kot udobje ali toplino) izvira iz Danske, ki velja za eno najsrečnejših držav sveta.

S tem pridevnikom Danci opišejo prijetne in udobne situacije, ki poleg dobre družbe, glasbe, hrane ali knjige vedno vsebujejo tudi topel in udoben ambient. Ta naj bi omogočal druženje in intimo hkrati. Kako ga doseči? Za občutek udobja (in posledično sreče) so največkrat ‘krivi’ naslednji faktorji:

1. So-naravno življenje
Dan se krajša, temperature padajo, vremenski pogoji pa so vse manj naklonjeni preživljanju časa zunaj. Namesto, da se naravnim pogojem upiramo, zaobjemimo spremembe in jim prilagodimo svoj vsakdanji ritem. Ker bomo jeseni več časa preživljali doma, naj bo le-ta udobno urejen.
Sončno svetlobo nadomestimo s svečami, ognjiščem ali sijalkami, ki oddajajo toplo in razpršeno svetlobo. Izogibajmo se močnim sijalkam, telesu pozimi pustimo, da si spočije ob nežni, romantični svetlobi.
Toploto nadomestimo z odejami iz naravnih materialov. V kolikor potrebujete konjiček, ki vam bo zapolnil dolge zimske večere, je za dolge zimske večere idealno pletenje.
Dom okrasimo z naravno dekoracijo, ki naj odseva letni čas: z brikolažem iz jesenskega listja, ekscentričnim vencem iz suhih vej ali šopom prvih mačic.

2. Skandinavski slog
Pozimi stremite k zadržanemu interierju.
Skandinavci slovijo po nevtralnem slogu notranje opreme. Osnova so naravni materiali, po navadi prekriti z debelo plastjo barve. Pohištvo v nevtralnih odtenkih kombinirajo z občasnimi grafičnimi poudarki. Celota je jasna, umirjena in prizemljena.

3. Dobra družba
V hladnejših mesecih ne zanemarite svojega socialnega življenja, prijatelje povabite na obisk in jim pričarajte čarobno atmosfero: zavrtite filmske klasike (izposodite si projektor), skuhajte dober čaj in okoli svojih gostov ogrnite ročno spletene volnene odeje.

Uživajte v hygge jeseni.