Užitek pozibavanja v objemu doma

Če nimate te sreče, da bi živeli v hiši z vrtom ali vsaj s teraso, še ne pomeni, da ne morate uživati v prednosti, ki jih ponuja zunanji podaljšek doma. Na primer v namestitvi viseče mreže. Slednjo lahko na steno, strop ali tramove pritrdite tudi v dnevni sobi ali spalnici (kar namesto kavča, fotelja, naslanjača …) in tako pomirjajoče pozibavanje raztegnete čez celo leto. Ste za izziv? Preverite, kakšne »viseče« možnosti so vam na voljo!

Viseče mreže so najbolj priljubljene v južni Ameriki, kjer z njimi nadomeščajo postelje in stole. Uporabljajo jih tako za spanje, kot za počivanje, sproščanje in uživanje, in sicer tako zunaj kot v notranjih prostorih. V primerjavi z običajnim pohištvom je prednost visečih mrež ta, da se jih lahko enostavno premika iz enega v drug prostor, z lahkoto jih snamemo, če jih ne potrebujemo oziroma jih obesimo le ob določenih priložnostih. Zelo radi jih uporabljajo otroci, saj jih nežno zibanje pomirja, nekateri starši si z njimi pomagajo tudi pri uspavanju dojenčkov. Zakaj si torej ne bi tudi vi vsak dan privoščili počitka in razvajanja v viseči mreži!

Pred nakupom

Viseče mreže in stoli so relativno poceni, enostavno jih je namestiti in vzdrževati. Seveda pa je pred nakupom treba vseeno razmisliti, kaj potrebujete, kakšen material bo najboljši, katera lokacija in kakšne so pritrditvene možnosti. Pozorni bodite na naslednje dejavnike:

Udobje: Kupite takšen model mreže, ki bo v prvi vrsti udoben. Mreže višje kakovosti so narejene iz trpežnejših materialov (najlon in bombaž), ki so hkrati tudi zračni, odporni, se enostavno čistijo in se tudi hitro posušijo.

Estetika: V primerjavi z mrežami za kampiranje, ki jih uporabljate le teden ali dva letno, so notranje viseče mreže na »razstavi« 24 ur na dan, zato izberite takšno, ki je lepa za oči in usklajena z vašo notranjo opremo. Pisane barve se običajno bolj podajo v dnevne sobe, medtem ko so topli in nevtralni odtenki bolj prikladni za v spalnice.

Uporabnost: Uporabnost viseče mreže ali stola naj ne bo omejena samo na notranje prostore, saj jo boste morda v toplem delu leta želeli prestaviti ven. Zato naj bo iz vodoodpornih materialov, ki kljubujejo tudi slabšim vremenskim razmeram.

Teža: Ker mreže najbrž ne boste prenašali na dolge razdalje, njena teža niti ni tako problematična. Kljub vsemu pa je lažjo mrežo tudi lažje namestiti in jo premikati iz prostora v prostor.

Model: Izbirate lahko med številnimi oblikami in vrstami visečih mrež, preden se odločite za eno, pa razmislite, za kakšen namen jo boste potrebovali. Dvojna mreža je denimo namenjena za več kot eno osebo, lahko kar za celo družino. »Brazilska« se dobro obnese namesto postelje, viseči stol pa je manjši in zavzame manj prostora.

Namestitev

Ko izbirate prostor za visečo mrežo, imejte v mislih, da se bo zibala, torej mora biti mesto dovolj široko. Pravilo je, da je višina približno polovica dolžine. Z vsakim dodatnim metrom dolžine, namestite mrežo 50 cm višje.

Tudi stene ali strop morajo biti dovolj močni, za starejše stene se dobijo posebne kljuke za razbremenitev, ki razporedijo težo preko več točk, to pa razbremeni steno.

Pa še to: Mreža mora biti ustrezno povešena. V praksi to pomeni, da kadar je prazna, izgleda kot banana.

Fotografije: Pinterest