Notranji dekoraterji, ki so zeitgeistovsko nostalgijo pomešali z ljubeznijo do živih barv in geometrijskih vzorcev, enostavno niso mogli zaobiti tradicionalnih balkanskih preprog, čilimov.

Čilime – barvite pletene preproge – najdemo v različnih kulturah od Balkana do Pakistana; v muslimanskem svetu se uporabljajo kot molitvene preproge. Zdaj pa jim modni blogerji dvigujejo priljubljenost tudi v zahodnem svetu, saj ta domači balkanski element odlično pristoji prav vsakemu minimalističnemu, boho šik ali skandinavskemu interierju. 

Kot preproga, prevleka ali dekorativni element

Seveda je čilim prvotno zamišljen kot preproga, a v resnici deluje kot multifunkcionalni dekorativni element. Lahko se uporablja kot prevleka oblazinjenega pohištva ali blazin, kot dekorativna odeja, obešen na steno pa lahko zamenja velikoformatno grafiko.

Tradicionalen ali sodoben

Tradicionalni vzorci izhajajo iz večstoletnega izročila, povečini pa gre za ponavljajoče se grafične elemente – trapezoide, deltoide in črte. Barve so po navadi tople in vabljive; prepletajo se rjavi, rdeči, rožnati in beli odtenki.

Čilim ‘Stana’, Kobeiagi kilims

Sodobne različice nadaljujejo izročilo ročnega tkanja, a namesto tradicionalnih vzorcev in rdečkaste barvne palete oblikovalci raje posežejo po sodobni grafiki, živih barvah in netradicionalni motiviki. Bosansko-slovenski duo, Kobeiagi Kilims, že vrsto let uspešno preseneča z unikatnimi multifunkcionalnimi in mladostnimi čilimi.

Od boho šika do minimalističnih interierjev

Čeprav vas mika, da bi vaš dom premogel enak šarm kot po bosanski kavi in tufahiji dišeči lokal na Baščaršiji, vas je strah, da se čilim ne bo podal v vaš (sodoben) interier. Skrb je odveč! Blogerji in notranji oblikovalci z vsega sveta so namreč dokazali, da se čilimi enako dobro podajo v boemski kot v strog interier – pomembno je le, s čim ga (ne) kombiniramo. Tako naj bo v minimalističnem interierju čilim edini poudarek (najlepše se bo podal na steno), v mladostnem ambientu pa ne boste mogli zgrešiti niti z ducatom plasti čilimov.

Kako skrbeti za čilim?

Čilimi so primerni za prav vse prostore – tudi kuhinje, kopalnice in terase – saj jih je izjemno lahko vzdrževati. Čilim lahko sesate, a na najnižji nastavitvi. Vsakih nekaj let ga dajte profesionalno očistiti (ne v kemično čistilnico!), letno ali mesečno pa ga lahko operete. Preprogo potopite v milnico in z roko ali mehko ščetko z vzdolžnimi gibi odstranjujte prah in umazanijo. Če želite čilimu povrniti mladostni sijaj, ga pred spiranjem namočite v mešanico alkoholnega kisa in vode.

Fotografije: Pinterest