Dobra nočna omarica je ravno tako pomembna kot udobna postelja. Seveda prispeva k videzu spalnice, vendar naj bo tudi funkcionalna v smislu, da ponuja dovolj prostora za shranjevanje. Kajti tudi z najlepšo nočno omarico ne boste zadovoljni, če nanjo ne boste mogli postaviti nočne lučke oziroma odložiti kozarca ali knjige.

Spalnica ne bo celovita, če je ne boste opremili z nočno omarico ali dvema. Te so na voljo v različnih velikostih in oblikah, najpogosteje pa srečate naslednje:

Nočna stojala: so majhna, enostavna, namenjena temu, da nanje postavimo budilko in namizno svetilko.

Preproste mize: primerne so za v kateri koli prostor v stanovanju in dovolj nizke, da so lahko tudi zraven postelje.

Klasične nočne omarice: so najpogostejše, imajo predal ali dva ter dodatno polico za odlaganje.

Lebdeče omarice: včasih se namesto tradicionalne omarice ali mizice lahko določite za netipično lebdečo obliko. V tem primeru pride v poštev vgradnja v okvir postelje ali v steno.

Za katero od teh možnosti se boste odločili, je odvisno od vaših finančnih zmožnosti, velikosti spalnice in tudi potreb, ki jih imate. Pred nakupom pa predvsem bodite pozorni na to, da bo omarica za vas čim bolj praktična.

Primerna višina 

Naj bo omarica s predali, mizica ali poličnik, biti mora prave višine, da jo/ga boste lahko dosegli brez večjega truda. Idealna višina zgornje ploskve omarice je vzporedna z ležiščem. Ob visoki postelji je nizka nočna omarica namreč čisto neuporabna, pa naj bo še tako estetska.

Prižiganje in ugašanje lučke

Poskrbite, da bo stikalo luči hitro dostopno, ne da bi si ob tem izpahnili roko. Enostavnejše je stikalo na kablu kot ob sijalki, saj si ga lahko pomaknete bližje k postelji.

Steklo na zgornji ploskvi

Zgornja steklena površina naredi omarico še bolj praktično. Na omarici pa imejte vedno tudi manjši servirni krožnik, da na steklu ne bodo ostajali odtisi kozarca.

Shranjevalne površine

Idealna nočna omarica nudi odprto shranjevalno površino, na primer polico ali dve za odlaganje knjig, zraven pa še predal za drobnarije, kot so slušalke, očala, zdravila, svetilka, blok za zapisovanje, svinčnik in podobno.

Odprti dostop 

Zelo praktičen je lahko tudi poličnik, s katerega lahko neovirano vzamete, kar rabite, ne da bi morali brskati po predalih. Ponuja tudi dovolj prostora za odlaganje.

Dekoracija 

Za konec naj še opozorimo, da ne pretiravajte z dekoracijo nočne omarice. Svetilka, budilka in morebiti manjša vaza z rožami ali fotografija v okvirju je maksimalno, kar še prenese spalnica. Ostalo raje razstavite kje drugje, saj se vam sicer lahko zgodi, da bo ponoči, ko boste segli h kozarcu z vodo, vse zgrmelo na tla.

Fotografije: Pinterest