Posteljna vzglavja se vračajo v trend

Posteljno vzglavje polepša izgled spalnice in ustvari občutek, da je strop višji kot v resnici. Ponuja tudi mehko in udobno mesto, na katerega se naslonite konec dneva. Ne glede na vaš okus, obstaja posteljno vzglavje, ki vas bo navdušilo.

0

Vzglavje je kos »pohištva«, ki ga postavite za posteljni okvir ali pa je že del postelje same. Nekatera vzglavja so pritrjena na steno, druga pa stojijo na svojih nogah, pri čemer posteljo samo potisnete spodaj. Možnosti je veliko in vse so lahko izjemno estetske in/ali praktične – odvisno od tega, kaj si želite.

Pri izbiri vzglavja se v prvi vrsti vprašajte, kako uporabljate posteljo. Ste strastni bralec knjig v postelji? Morda želite visoko oblazinjeno vzglavje, da se boste lažje naslonili? Potrebujete dodatni prostor za shranjevanje drobnarij, knjig? Ali pa ste po drugi strani minimalist, ki išče nizko vzglavje z ozkim profilom? Ko boste poznali odgovor, bo izbira mnogo lažja.

Zapleteno in kovinsko

Za razigran videz izberite ukrivljeno iz železa kovano vzglavje ob svetli steni. Ta stil se odlično poda v shabby chic interierje.

Rustikalno

Če nimate možnosti, da bi živeli v podeželski hiši svojih sanj, vnesite pridih podeželja vsaj v spalnico. Vzglavje iz recikliranega lesa je naravno, njegove linije pa vseeno delujejo sodobno.

Dodatne shranjevalne površine

Čeprav je to vzglavje dokaj preprosto in se vključi v vsak slog opreme, je zelo praktično. Ponuja dodatne shranjevalne površine za knjige ali drobnarije, ki jih potrebujete ob postelji.

Vzorci

Ena od možnosti, da popestrite izgled spalnice, ki se vam zdi pusta in dolgočasna, je posteljno vzglavje z vzorcem. Takšno vzglavje pusti vtis, vendar vseeno ni preveč izstopajoče.

Dramatičen učinek

Posteljno vzglavje je lahko tudi umetniški dodatek. Če je podaljšano do stropa in še čez, prispeva k drugačnemu dojemanju prostora, mu daje grafično podobo in dramatičnost.

Podcenjena eleganca in udobje

Za tiste, ki radi berete v postelji, je izbira jasna: posteljno vzglavje mora biti predvsem udobno, mehko. Oblazinjen naslon elegantne pravokotne oblike deluje romantično, kot se za v spalnico spodobi.

Cvetlično

Mističen ambient, ki spominja na fantazijski vrt boste ustvarili s cvetličnim vzglavjem. Motiv rož lahko nadaljujete pri posteljnini.

Zavesa ali preproga 

To je pravzaprav vzglavje brez vzglavja. Njegovo funkcijo opravlja zavesa, ali pa namesto nje za posteljo izobesite kar preprogo. Kje pa piše, da morajo biti preproge ravno na tleh.

Vrata v vlogi vzglavja

Stara, obnovljena vratna krila lahko spremenite v imenitno vzglavje. Primerna so za v moderen prostor kot tudi za v vintage spalnico.

Nalepka

Ste najemnik? Potem bo za vas najcenejše vzglavje za posteljo kar nalepiti na steno. Stenske grafike so danes že tako dobre, da skoraj ne boste ločili med njimi in pravim vzglavjem.

Fotografije: Pinterest