Ste opazili, da so bili napovedniki za današnjo oddajo Ambienti posneti v prav posebnem okolju, prepolnem obnovljenega pohištva, stekla, keramike, pa tudi novih izdelkov iz naravnih materialov? Tokrat smo bili povabljeni, da napovednike posnamemo v kranjski Kr'Štacuni, ki je mnogo več kot le trgovina z babičinim pohištvom.

Kr’Štacuna, ena izmed štirih prodajaln Centra ponovne rabe socialnega podjetja Fundacija Vincenca Drakslerja, je prodajalna z atraktivno obnovljenimi predmeti za dom; je center, kjer lahko zaprosite za obnovo pohištvenih kosov in popravilo oblačil; pa tudi naročite manjše nove pohištvene kose po meri.

Poudarek na socialnem kapitalu in trajnostnem razvoju

Fundacija Vincenca Drakslerja se sicer primarno ukvarja z izvajanjem preventivnih in kurativnih programov preprečevanja odvisnosti, leta 2012 pa je svojo dejavnost razširila še na socialno podjetništvo. Glavni cilj socialnega podjetja je ustvariti delovna mesta za varovance Fundacije – bivše odvisnike od prepovedanih drog in alkohola ter invalide. Tako so v Centru ponovne rabe v Pristavi pri Tržiču ustanovili mizarsko in šiviljsko delavnico, kjer izdelujejo nove izdelke ter popravljajo in obnavljajo pohištvo in oblačila.

Vabljeni ste torej, da v vseh Centrih ponovne rabe (Tržič, Kranj in Radovljica) oddate izdelke, ki jih ne potrebujete več, a so še dobro ohranjeni: manjše kose pohištva, manjše elektronske izdelke, opremo za dom in prosti čas, oblačila, knjige, igrače, kolesa, športno opremo… Izdelke bodo pripravili za vnovično uporabo in dali naprodaj po simbolični ceni v zeleni trgovini na isti lokaciji. Z nakupom v socialnem podjetju Fundacije Vincenca Drakslerja pa ne le privarčujete, temveč tudi varčujete z naravnimi viri (v Fundaciji so do konca leta zbrali kar 140 ton najrazličnejših predmetov, ki bi drugače pristali na deponiji kot odpad!) in podpirate lokalna delovna mesta ter razvoj socialnega podjetništva. 

Izdelke, ki jih lahko kupite v Centrih ponovne rabe, si lahko ogledate na spletni strani Fundacije, njihovih facebook straneh ter v galeriji in 360° posentkih spodaj.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

 

V Štacuni Rokodelc v Kranju svoje izdelke predstavljajo prodajajo izdelke, ki so nastali izpod pridnih rok varovancev enajstih socialno varstvenih programov iz Gorenjske in območja Ljubljane:  Socialno podjetje Fundacije Vincenca Drakslerja, VDC Kranj, Center Korak, Zaposlitveni center Korak, Komuna Žarek, Centerkontura, Šent Kranj, Sonček – društvo za cerebralno paralizo, CUDV Radovljica, Unikati Nati in Zaposlitveni center Jelša.