Toplina, barve in trajnostnost: to so trendi, ki bodo v prihodnjem letu zaznamovali notranje oblikovanje.

Bež paleta z barvnimi poudarki

Trend nevtralnih, bež odtenkov, ki je prevladoval letos, se bo nadaljeval tudi v prihodnjem letu, a bo dopolnjen s poudarki v močnejših barvah (od zemeljskih barv, terakote, oranžne, temno rdeče, pa tudi morsko modre in travnato zelene), ki jih lahko v prostor vnesemo s tekstilom (posteljnina, blazine, preproge) ali z barvo sten in pohištva.

Protagonisti ostajajo naravni materiali

Les, lan, bombaž, volna, kovina in kamen ostajajo v trendu. Sploh rustikalen les se vrača v interier – z masivnimi lesenimi mizami, umivalniki, štori idr. V kuhinji in kopalnici kot protagonist še vedno prevladujejo kamen in njegove imitacije.

Trajnostna izbira

Ob nakupu pohištva, notranjih oblog in dekoracije bomo vse bolj pozorni na poreklo. Raje bomo investirali v manj opreme, a ta bo trajnostno pridobljena in okoljsko neoporečna. Domov ne bomo več okraševali s poceni dekoracijo iz umetnih materialov.

Povezava z naravo

Vsak dom mora imeti zelen kotiček: bodisi zelen razgled skozi okno, lepo urejen balkon oziroma teraso ali pa prostoren, unikatno urejen vrt. Tudi v letu 2023 ne bo šlo brez sobnih rastlin, ki dokazano zmanjšujejo stres in poživijo vsak prostor.

Dekoracija sten

Vse bolj pomembna postajata tudi barva in dekoracija sten. Po eni strani bomo posegali po naravnih, glinenih ali apnenih ometih, ki odlično uravnavajo vlago v prostoru; po drugi pa se bomo odločali za bolj naravne barvne odtenke, kot npr. smetanasto belo, barvo jajčne lupine ali slonovine. Prav tako bomo večkrat posegali po dekorativnih tehnikah pleskanja, ki bodo na naših stenah pustile rustikalni pridih; v meščanskih stanovanjih pa ne bodo smele manjkati okrasne letve in štukature.

Oprema bo minimalna, a premišljeno izbrana

Tudi prihodnje leto bo prevladovala filozofija bivanja japandi (skovanka iz besed japonski in skandinavski). Značilno za ta slog je, da domove opremljamo z minimalnimi, a skrbno izbranimi pohištvenimi kosi, ki igrajo ključno vlogo v našem dobrem počutju, umirjenosti prostora, pa tudi v njegovi kompoziciji. V dnevnih sobah bodo prevladovale velike in udobne sedežne garniture. Kuhinje bodo enobarvne ali lesene. Jedilna miza bo velika in obkrožena z enakimi stoli. Opreme bo malo, vsak kos opreme pa bo skrbno izbran tako, da bo povečal našo produktivnost, izboljšal naše počutje in nam zagotovil urejeno bivalno okolje.

Vse več oblin

Pohištvo z zaobljenimi robovi v prostore vnaša mehkobo in eleganco. Videli bomo več zaobljenih arhitekturnih elementov (okroglih stopnišč, polkrožnih oken in vrat), več valovito rezkanih lesenih oblog (bodisi na stenah bodisi na pohištvu), pa tudi posamezni kosi pohištva – od miz pa do svetil – bodo vse pogosteje prevzemali okroglo obliko.

Enobarvne kopalnice

https://www.pinterest.com/pin/524176844143383164/

Čeprav bomo v prostore po eni strani vabili več barve, pa bodo kopalnice obarvane monokromatsko. Talne in stenske obloge v enaki barvi bodo zagotovile nevtralno ozadje za tisto, kar resnično šteje – lep predalnik, izbrane armature ali ogledalo z zanimivim okvirjem. Prostor pa lahko vedno popestrite z barvnimi brisačami ali dodatki, ki se prilagajajo trenutnim trendom.

Nabito s pomenom

S tem, ko bomo naše domove opremljali bolj premišljeno – izbirali bomo manj opreme in to bolj kakovostno -, bo ostalo veliko prostora za predmete s simbolno vrednostjo. Staro pohištvo, ki se je na nas preneslo skozi generacije, družinske fotografije, umetniška, oblikovalska ali ročna dela … bodo postali protagonisti in osnovna dekoracija prostora.

Kaj pa gre iz mode? Počasi se poslavljata ratan in pleteno pohištvo iz šib; minimalistični, enodimenzionalni slog brez tekstur in barv; poslavlja pa se tudi siva, ki jo nadomeščajo toplejši peščeni, zemeljski in bež odtenki.