V delavnici Jana Miheliča nastajajo prečudovite lesene stvaritve, ki ob vloženi ljubezni in trudu postanejo osrednji del doma. Jedilna miza je namreč mnogo več kot le pohištvo, namenjeno prehranjevanju, je prostor, okoli katerega se zberemo in ustvarjamo nove zgodbe. Pišemo spomine. Plod njegovega ustvarjanja sta znamki IronxWood in Peró.

Janova zgodba je ena tistih, ki v hipu navdahne. Odraščal je v vasici pod Kriško goro, v objemu bujnih gozdov in zato so njegovi številni spomini na otroštvo povezani z lesom. Okolje je v njem pustilo močan pečat pristne povezanosti z naravo, lesom. Dedka je opazoval med popoldanskim rezbarjenjem leskovih palic in ustvarjanjem različnih manjših lesenih izdelkov, svoje znanje pa s prijatelji pilil tudi ob gradnji lesene hišice v krošnjah okoliškega gozda. Med šolanjem je zaplaval s tokom in po končani fakulteti sprejel delo v pisarni. Opazil je, da sčasoma izgublja stik s seboj, z naravo. Vleklo ga je nazaj v gozd, v delo z rokami. 

»V majhni garaži, nekaj metrov stran od dedkove hiše, sem si uredil prvo delavnico, kjer sem kljub pomanjkanju orodja neverjetno užival in ustvarjal svoje prve kose. Ko se danes ozrem nazaj, se zavem svojih skromnih začetkov in občutim neverjeten ponos, hvaležnost. V šepetanju lesa sem našel svoje poslanstvo in rdečo nit življenja,« danes s ponosom oznani Jan.

Odločil se je skočiti izven območja udobja, daleč v neznano. Pustil je službo in najel manjšo delavnico v gorenjski prestolnici, ki se je sčasoma širila, tako kot njegovo znanje, ki se je z vsakim izdelkom dopolnjevalo in pililo. Sprva je ustvarjal izdelke predvsem za prijatelje, počasi pa so prišla tudi povpraševanja prvih strank. Danes je hvaležen za pogum, ki je bil potreben, da je sledil svojemu srcu. V njegovi delavnici namreč nastajajo raznoliki leseni izdelki, v največjem številu pa prav masivne jedilne mize.

»Moje poslanstvo je, da miza postane osrednji del doma. Prostor, okrog katerega se zberemo, se družimo, ustvarjamo nove zgodbe ter si postavljamo nove cilje in izzive. Želim ustvarjati mize, ki niso le kos pohištva, temveč osrednji element prostora, okrog katerega se družimo, pletemo nove vezi in ustvarjamo spomine,« pojasnjuje sogovornik.

S spoštovanjem do lesa in do dolgoletne obrtniške tradicije skrbi, da je vsak kos, ki zapusti njegovo delavnico, nekaj posebnega. Največkrat na željo strank izdela mize iz hrastovega lesa, nekaj tudi orehovih, včasih pa v njegovo delavnico zaidejo tudi les hruške, bukev ali brest. Prav posebna paša za oči so mize iz ponovno uporabljenega lesa, ki je svoj čas služil v starih kmečkih poslopjih, ob tem pa dobi novo priložnost, da s primerno obdelavo spet zasije v svoji lepoti:

»Pri svojem delu uporabljam izključno masivni les. Vsak kos izberem posebej po željah stranke. Običajno gre za les z grčami, drobnimi nepopolnostmi, ki vse skupaj naredijo nekaj posebnega. Trudim se, da je vsak izdelek edinstven, saj le tako lahko resnično zasije v središču vsakega doma.«

Znamka IronxWood združuje lesene masivne ploskve in kovinska podnožja, ki predstavljajo močan element pri končni podobi. Industrijski slog je na slovenskih tleh nadvse priljubljen, v zadnjem času pa v Janovi delavnici nastajajo tudi bolj elegantne mize, v celoti izdelane iz lesa. Pod znamko Peró namreč združuje dolgoletno obrtniško znanje rokovanja z lesom in sodobne tehnološke pristope, rezultat pa so estetsko dovršene mize, ki so nastale v sodelovanju z industrijskim oblikovalcem Žigo Judarjem.

»Nova znamka miz predstavlja pomembno dodano vrednost lesa, tovrsten slog pohištva pa je vse bolj priljubljen tudi v tujini. Gre za združevanje obrtniškega znanja, ki se prenaša skozi generacije in s sodobno tehnologijo dobiva povsem nove razsežnosti. Kljub temu je izdelava tovrstnih miz nepredstavljivo bolj zahtevna, tudi časovno,« o novi liniji Peró pove Jan.

Ne glede na to, kakšno je podnožje, pa so vsi Janovi izdelki prežeti z zgodbami, bogati z detajli in so edinstvena osnova za kreativnost, nove začetke in stara prijateljstva. Ploskev mize zaščiti z naravno dvokomponentno mešanico različnih olj in voskov, ki poskrbijo za kar najboljšo zaščito lesa, hkrati pa ohranijo za otip prijetno površino. Nekatere stranke se sicer odločajo tudi za lakirane jedilne mize, ki sicer samo površino še bolj zaščitijo, a zakrijejo prvotno teksturo lesa. Lesena jedilna miza je vsekakor del doma, ki ga gostje najprej opazijo, pa tudi tisti del, kjer se največ zadržujemo in pišemo najlepše spomine. Prav zato si zasluži tudi primerno nego.

»Strankam svetujem, da po končani jedi površino mize preprosto obrišejo z vlažno krpo. S časom lahko ten malenkost zbledi, a ga je mogoče hitro osvežiti z novim nanosom olja. Sicer pa je prav to čar jedilne mize, da se v njej sčasoma vrišejo zgodbe in spomini, ki nas še dolga leta spominjajo na prijetne trenutke v življenju,« zaključuje ustvarjalec.

Več >>> ironwood design


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorata za lesarstvo.

Fotografije: Žiga Judar, Matic Lipar, Ciril Jazbec