Kdo pravi, da les nikakor ne spada v kopalnico? Oblikovalka Natja Jankovič s svojimi izdelki dokazuje nasprotno. Umetnica ustvarja prekrasne lesene umivalnike, pri čemer prisega na slovenski les in se ne brani niti nepravilnosti, ki jih v les vriše narava.

Natja je po izobrazbi kiparka, ki je svoje znanje pilila na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter Academy of Fine Arts v Benetkah. Dolga leta je bila zaposlena kot grafična oblikovalka, po rojstvu drugega otroka, ko je nastopila gospodarska kriza, pa je ostala brez dela. Mlada mamica ni stala križem rok, temveč je v novem izzivu videla priložnost, da pobegne stran od sedenja za računalnikom. Ravno v tem času se je odločila prenoviti stanovanje, a bolj kot si je ogledovala umivalnike na trgu, bolj razočarana je bila nad izbiro. Odločila se je, da si umivalnik izdela kar sama. Iz lesa. Nad lesom jo je navdušil že dedek, tako je Natja zavihala rokave, poiskala pravi les in pripravila dizajn. Ob pomoči prijatelja se je izučila osnov rokovanja z lesom, navdušenje nad prvim izdelkom pa je bilo razlog ta to, da je zbrala pogum in stopila na samostojno pot. Danes pod znamko Logotowood nastaja široka paleta lesenih izdelkov, najbolj pa izstopajo prav umivalniki. Galerijo si je ustvarila v prekrasni stari istrski hiši v Kortah nad Izolo, ki jo je obnovila z lastnimi rokami.

Kiparjenje z lesom

Domačini so se morali sprva kar dobro navaditi na dekle, ki ji je uspelo ukrotiti stroje, kakršna sta brusilka in motorka. Kot z nasmehom priznava Natja, je bil tast sprva povsem zbegan, danes pa si rade volje pri njej že izposodi orodje. Njena filozofija oblikovanja izdelkov temelji na slovenskem lesu, prav tako pa z odprtimi rokami sprejema nepopolnosti in napake, ki jih zariše narava. »Pri meni je vsak kos lesa drugačen. Najbolj me navdihuje ročna obdelava vsakega kosa posebej, kjer lahko spremljam poezijo letnic, grč in razpok. Moje delo ni samo izdelovanje pohištva – je kiparjenje z lesom v uporabne skulpture. Inspiracijo črpam od japonskih mojstrov, kjer narava s svojimi detajli ali nepravilnostmi krasi življenje,« pojasnjuje Natja.

Hrast, oreh, češnja

Odraščala je na kmetiji, z naravo pa je ostala povezana skozi vse življenje. Navdušuje jo raznolikost lesa, saj si niti dva kosa nista enaka. Največ umivalnikov izdela iz masivnega lesa, redke tudi iz lepljenega. »Kako izbiram les? Ogledam si, kaj je na voljo, in izberem tiste kose lesa, ki so mi všeč. Ne maram popolnega lesa, ljubši mi je tak z grčami in razpokami. Tudi zavržen les. Po žledolomu pred leti sem našla veliko kosov odvrženega lesa, iz katerega sem pozneje izdelala uporabne izdelke. Tako kot kiparji v kamnu sama vidim končni izdelek v lesu,« pove oblikovalka, ki pri svojem delu najpogosteje uporablja hrastov les, rokovala pa je tudi že z orehom, češnjo in lipo.

Minimalističen dizajn

Izdeluje različne lijake. Prvi, serijski, so izdelani iz lepljenega ali masivnega lesa. Namenjeni so vsem, ki iščejo večje količine lijakov, saj se ideje prenesejo v računalniško obliko, ki se jo realizira ob pomoči CNC-stroja. Potem so tu lijaki, ki prepričajo s svojo edinstvenostjo. Izbirate lahko tudi med široko paleto unikatnih lijakov, izdelanih iz enega samega kosa lesa. »Unikatna linija umivalnikov je narejena na tak način, da v ospredje postavljamo samo strukturo lesa z minimalističnim, a sodobnim oblikovanjem. Na CNC-stroju sta narejena osnova in odtok, vse drugo je izdelano ročno. Vsak kos lesa posebej izberemo, saj iščemo posebnosti v grčah in letnicah ter sami obliki lesa,« poudari sogovornica.

Vprašanje, ki se ob tej priložnosti zastavlja mnogim, pa je: Kako se les obnese v stiku z vodo? Odgovor je preprost. Natja namreč les primerno zaščiti, najprej s petimi sloji epoksidne smole, na koncu še z dvema plastema laka. Vzdrževanje je zato povsem preprosto, življenjska doba lesenih lijakov pa postane primerljiva s keramičnimi.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorata za lesarstvo.