Si dandanes še kdo drzne trditi, da ženske niso ustvarjenje za vihtenje brusilnika in žage? Eva Duša Hodnik in Ana Turšič pometata še z zadnjimi predsodki, ki jih nekateri gojijo o pregovorno nežnejšem spolu in rokovanju z lesom. Njuna znamka Wood & Blonde namreč združuje lesene mizice in štore slovenskega porekla, ki odlično dopolnijo različne stile interjerjev.

Eva Duša in Ana, po poklicu jezikoslovki, po duši pa kreativki, ki jima je ustvarjanje pisano na kožo. Kot dodajata sami, nista kreativni le z besedami, temveč tudi z rokami. Že v času nosečnosti sta začutili veliko potrebo po ustvarjanju, ki sta jo lahko udejanjili z oblikovanjem lesenih pohištvenih kosov pod znamko Wood & Blonde. Po njunih besedah je bila pot do oblikovanja znamke povsem spontana in naravna, tako naravna, kakršni so dandanes tudi njuni izdelki.

Foto: Iztok Ameršek

»Skozi leta bolj suhoparnega dela v pisarnah sva ugotovili, kako naju vse bolj vleče izven okvirjev udobnega in poznanega in tako sva se odločili, da bova prepletli strast do oblikovanja in najino prijateljstvo ter pričeli z izdelavo unikatnih lesenih izdelkov, ki danes, po treh letih ustvarjanja, krasijo že marsikateri slovenski dom,« nam zaupata svetlolaski, od tod tudi ime Blonde v imenu znamke, Wood (op. les) pa prihaja iz materiala, ki jima je pri oblikovanju najbolj pri srcu.

Foto: Iztok Ameršek

Kaj pa je dve dami vodilo za žago in brusilnik? Tako Ana kot Eva Duša radi ustvarjata že vse od malih nog, ob srečanju z lesom pa sta spoznali, da bo potreben nekoliko drugačen pristop. »Les je veliko bolj zahteven, živ, včasih muhast in naredi kaj po svoje, delo z njim je svojevrsten izziv in tudi fizično je težji za manipulacijo. Znanje o lesu in obdelavi sva pridobivali kar sproti, sprejemali nasvete Aninega očeta, z veseljem srkali znanje vsakega izkušenega lesarja ali mizarja, ki ga je bil pripravljen deliti, največ pa sva se naučili med samim obdelovanjem,« pojasnjujeta ustvarjalki, ki se skozi proces dela osredotočita na vsak kos posebej. Za dosego končnega izdelka ga želita obdelati tako, da ohrani prvoten karakter in prvinsko lepoto.

Izdelava prvega izdelka je bila precej zamudna, saj sta imeli jasno vizijo o tem, kakšen rezultat želita. Postopka sta se lotili s spoštovanjem, kakršno se lesu pritiče, in previdnostjo. Spoznavali sta se s procesom, ki je potreben za dosego končnega izdelka, prav zato se, kot pojasnjujeta, njuni prvi štori in mizice ne razlikujejo dosti od teh, ki jih izdelujeta danes. Še danes pa imajo posebno mesto v njunih domovih. Sčasoma sta se vse bolj usposobili in postali vse bolj domači z lesom, tako je danes pot od grobega kosa lesa do dovršenega izdelka dosti krajša: »Vaja dela mojstra in postopoma sva pridobili samozavest, hitrost in se naučili marsikatere nove spretnosti, ki jo tak kos lesa zahteva.«

Ker je v lesarski panogi precej malo žensk, sta bili doslej deležni že številnih opazk. K temu pripomore tudi dejstvo, da gre za simpatični svetlolasi ustvarjalki, z dolgimi nalakiranimi nohti, ki v lesnih delavnicah niso ravno običajni. »V šali sva velikokrat imenovani leseni blondinki ali štorasti blondinki, ampak šale na najin račun vedno vzameva dobronamerno in se jim tudi sami radi nasmejiva,« pojasnjujeta Eva Duša in Ana, ki temu ne posvečata veliko pozornosti. Z obilico volje, strasti, ženske drznosti in kančkom nonšalance tako pogumno korakata dalje in intenzivno razmišljata o prihajajočih projektih. Izzivov jima ne manjka. Svežih idej, navdihov za ustvarjanje in oblikovanje novih izdelkov je kar nekaj, zato ne dvomimo, da znamko Wood & Blonde čaka svetla prihodnost. Predvsem pa, da je le ta, v dobrih rokah.

Fotografije: Miloš Toni, Iztok Ameršek, Peter Giodani, Aleš Beno, Mark Kržič, Wood & Blonde